czy to celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Re: czy to celiakia?

Post autor: kofi »

Leeloo nie mam pojęcia, w ogóle nie chciał gadać ze mną ten lekarz, patrzył w komputer i głównie nim był zajęty. Był wkurzony, bo zostałam dopisana do listy pacjentów (kobieta w rejestracji zrobiła to bez porozumienia z nim, bo miałam napisane "pilne" na skierowaniu) i raczej burczał, niż mówił. Wyglądało to tak, jakby wpisywał do kompa wynik moich badań i szukał w nim diagnozy :036: . Jeżeli dostanę do ręki wyniki badań na przeciwciała, pójdę do niego jeszcze raz, jak będzie dalej taki chamski, zwiewam gdzieś do prywatnego pewnie :okulary2: . Wcześniej nie chciałam isć, bo nie chciałam płacić za te badania.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

kofi,
bardzo mi przykro, że trafiłaś na takiego buca. niestety tak to czasami bywa.. poza tym "miał powody", żeby się tak zachowywać, jak można przyjąć poza planem pilną pacjentkę, no jak..

pytanie czy masz zbadać przeciwciała na początku diety, by mieć później porównanie, odniesienie, czy to skierowanie masz wykorzystać za jakiś czas..
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Czy lekarz stwierdzil, ze masz celiakie, czy dopiero ja bedzie potwierdzal tymi badaniami krwi?
W prawidlowo trzymanej diecie nie powinny wyjsc wcale przeciwciala, jak je pozniej zrobisz i wyjda pozytywne, to nawet nie bedziesz miala porownania czy sie zmniejsza, czy wrecz przeciwnie masz ich wzrost (co u niektorych tez sie zdarzalo na forum). Juz nie wspomne o tym, ze sie nigdy nie dowiesz z jakim wynikiem przeciwcial 'startujesz'. Wprowadzona dieta przed badaniami raz na zawsze je zafalszuje.
:mikolaj: No to tak ci troche namieszalam, przemysl kiedy je zrobic. g:D
pozdrawiam :D
andzka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: andzka »

Witam
Mam już wyniki

P/c p. endomysium EmA (IgA) - Test ujemny
P/c p. endomysium EmA (IgG) - test ujemny
P/c p. Gliadynie AGA (IgA) - test ujemny
P/c p. transglutaminazie tkankowej (anty tGT) przeciwciała w klasie IgA - <2 RU/ml

Biobsja wyszła źle, badanie z krwi ujemne, nie wiem co teraz robić.
Chyba zbadam się pod kontem lamblii, żeby to ewentualnie wykluczyć.
Co o tym myślicie?
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: qrzysztof »

Z tą dietą bezglutenową to chyba nie był najlepszy pomysł. Teraz pewne jest tylko to, że prawdopodobieństwo celiakii u Ciebie spadło. Pytanie tylko jakie ono było przed badaniem przeciwciał.

Na podstawie samej biopsji, objawów i faktu, że do badania przeciwciał przystąpiłaś będąc od 2 tygodni na diecie bezglutenowej lekarz powinien być w stanie oszacować jakieś wstępne prawdopodobieństwo celiakii.

Jeżeli wynosiło ono 90% przed badaniami przeciwciał, to teraz wynosi 45%.
Jeżeli wynosiło 70%, to teraz wynosi 18%.
Jeżeli wynosiło 50%, to teraz wynosi 8%.
Jeżeli wynosiło 25%, to teraz wynosi 3%.

Cały czas możesz więc mieć celiakię, ale być może lekarz uzna, że warto Cię też przebadać pod kątem innych chorób.
andzka
Nowicjusz
Nowicjusz

qrzysztof chyba odniosłeś się do postu kofi a ja jestem andzka ;) .
Nie byłam i nie jestem na diecie bezglutenowej.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Andzka a jak wygląda IgA ogółem ?

Można powykluczać inne przyczyny zaniku kosmków, o których wcześniej pisała Leeloo.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Tu się pomieszały watki dwóch osób.
Ostatnio zmieniony pt 19 gru, 2014 15:53 przez justek625, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pleomorfa

To jest wątek Andzki, więc jej problem tu analizujemy.
Dyskusje o innych przypadkach odbywają się w innych wątkach.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
andzka
Nowicjusz
Nowicjusz

Kurczę nie wiem, miało być IgA całkowite zrobione, tak mówiłam paniom w laboratorium, chyba mi zrobiły AGA zamiast IgA. Dopiero to zobaczyłam.
Warto by było zrobić jeszcze te IgA?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Tak, bo jeśli IgA wyjdzie poniżej normy to wyniki w tej klasie są fałszywie ujemne.

A badania na pasożyty na pewno nie zaszkodzą ;).
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: qrzysztof »

andzka pisze:qrzysztof chyba odniosłeś się do postu kofi a ja jestem andzka ;) .
Nie byłam i nie jestem na diecie bezglutenowej.
Przepraszam, rzeczywiście zmieszałem dwa wątki. To dobrze, że nie byłaś na diecie, dzięki temu wyniki są bardziej wiarygodne, choć tak jak pisałem - nie rozstrzygające.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Badania na pasożyty i IgA jak najbardziej, ale wynik biopsji jest tu mocno za celiakią.
andzka
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam

Mam wynik IgA całkowitego - 3,13 g/l norma 0,70-4,00. Czy cos to wyjaśnia? Jakie mogła bym zrobić jeszcze badania?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Z wynikami to najlepiej do lekarza trzeba się udać bo nikt nie zdiagnozuje cię przez neta choćbyś rzucała wszystkimi wynikami i objawami, tego nawet wystrzegaja sie na portalach gdzie ekspertami są lekarze, zwyczajnie kazdy człowiek jest inny i podobne objawy a nawet wyniki nie oznaczają tego samego, czesto tez trudno cos stwierdzić na odległość nie mając możliwości zbadania człowieka, zatem najlepiej udaj się z tymi wynikami do lekarza. :sylwester:

Tak czy siak diagnoze potwierdzic lub wykluczyc moze ci tylko lekarz. Jak bedzie dalej mial watpliwosci zbada pewnie ta lambie lub inne 'tropy'. Posatwiona diagnoza lepiej pomoze ci kontrolowac swoje zdrowie, bo beda ciagle kontrolne wizyty i na biezaco bedziesz wiedziala co dzieje sie z twoim organizmem. Sama jestem bardzo ciekawa co w twojej sytuacji postanowi lekarz.
ODPOWIEDZ