Co mu jest (5latek) ? czy w dobrym kierunku szukam ?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Co mu jest (5latek) ? czy w dobrym kierunku szukam ?

Post autor: pleomorfa »

Celiakia. Coś takiego jako choroba jak nietolerancja glutenu nie istnieje - dlatego, że nietolerancja to nic innego jak brak tolerancji. Nietolerancją glutenu może być i alergia, i celiakia. Ale to takie czepianie się słówek. Te badania są na celiakię.

Teraz... to biopsja albo nie. Przypuszczam, że gastrolog pewnie wyśle. Choć zdarzają się lekarze, którym wynik przeciwciał starczy, żeby już dziecka nie męczyć. A oficjalne wytyczne są takie, że teraz powinna być biopsja podczas gastroskopii, ponieważ taka ilość przeciwciał nie kwalifikuje do zrezygnowania jej.

Możecie sobie zrobić poziomy witamin, żelazo, ferrytynę, kwas foliowy. Nie wiem na co może dać skierowanie pediatra, ale na co da to i tak będzie dobrze. I tak to trzeba będzie po przejściu na dietę zrobić, żeby mieć punkt odniesienia. Choć przymusu też nie ma.

Szczerze... to ja bym już przeszła na dietę. Celiakia w rodzinie, przeciwciała...osobiście nie widzę sensu dziecka dłużej męczyć.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: mama czworga »

ok , biopsja = szpital , przy 4 dzieci średnio mi się to widzi , najwyżej moja mame do PL sciagne , tylko co daj ewynik biopsji ? po za oczywistym stanem jelit ale wiadomo dieta będzie i tyle tylko po co meczy się dziecko ? po co fundować dziecku szpital itd. ? zgodzilibyscie się ? mam wyksztalcenie medyczne wiec rozumiem temat doskonale może az za bardzo :-/ i dlatego pytam

co do diety teraz to ja od piątku zaczelam go oswajać z smakiem produktów bg , od wczoraj ma wlasna szafke z produktami bg , dziś dowiozlam z Kauflandu Drobinexy 2 opa paróweczek , nesquik bg itd. młody wlasnei wcina piramidki bg z Rosmana i mu bardzo smakują , na sniadanie miał zupe mleczna z makaronem bg wiec ja go powoli zaczelam tak stopniowo wprowadzać i już widze poprawe , bo dziś w wc był tylko 4 x (kupa) . Mogę przejsc i zaraz na 100% bg jestem zaopatrzona tylko co na to lekarz ? czy można przejść na diete bg bez takiej całkowitej diagnozy ? takiej ostatecznej
Awatar użytkownika
pleomorfa

Generalnie nie powinno się przechodzić nad dietę przed skończeniem diagnostyki.

Wynik biopsji da obraz jelita, przede wszystkim. I lekarz wtedy "przyklepie" diagnozę.

Nie wiem, co bym zrobiła, bo nie mam dzieci.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz

hmmm trudna decyzja :-(
Anula80

Post autor: Anula80 »

Jeżeli trzeba będzie zrobić biopsję, to dziecko nie może być na diecie bg.
Nie ma szans, żebyście szybciej się dostali do gastrologa?
Uważam że w przypadku dziecka 5letniego istotne jest postawienie pewnej diagnozy, a przeciw ciała mogą być nie wystarczające
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz

no nie bardzo , jedyny lekarz w Bialymstoku jakiego znalazłam prywatnie to teraz na urlopie jest i najbliższy termin 18 maj , mi tez nie na reke bo mamy kilka dni pozniej komunie corki no ale co zrobić ... może jest jakiś inny lekarz ale ponoc ta pani jest super ...pojde pogadać z pediatra i zobaczymy

Czyli nie przechodzic teraz na diete ?

Boze oszaleje ... naprawdę nie wiem co z nim robic
Anula80

Post autor: Anula80 »

Moja rada jest taka, żeby nie przechodzić. Poczekaj do tej wizyty i zobaczysz co powie lekarka
U nas już w grudniu wiedzieliśmy, że to na 99,9 celiakia (bardzo wysokie przeciw ciała), ale biopsja była w styczniu i wtedy przejście na dietę
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz

ok tak zrobimy , dziekuje ...chyba tez potrzebuje ja sama trochę czasu na ogarniecie tego wszystkiego
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz

Gastroskopia w znieczuleniu czy bez ??? (u 5 latka)

Nie daje mi to spokoju :-( czy dziecku 5 letniemu gastroskopie robi się z wycinkami w znieczuleniu ogolnym czy bez ?

Napiszcie jak było u was

Obawiam się ze jeśli bez to nie zgodze się :(
Awatar użytkownika
pleomorfa

Re: Gastroskopia w znieczuleniu czy bez ??? (u 5 latka)

Mamo czworga, o wszystko pytaj może w swoim wątku, bo sie bałagan zrobi :P.

Najczęściej robią dzieciom ze znieczuleniem ogólnym albo chociaż głupim jasiem, choć są też przypadki, że robią bez znieczulenia. Badanie samo w sobie nie jest bolesne, tylko bardzo nieprzyjemne. Wątpię, żeby w przypadku dziecka nie dali Wam możliwości nawet dokupienia opcji ze znieczuleniem ogólnym, bo jednak dziecko może spanikować, a przy tym badaniu spokój jest bardzo ważny.
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz

Re: Gastroskopia w znieczuleniu czy bez ??? (u 5 latka)

ok , nie wiedziałam ... to jeśli jest możliwość to proszę o usuniecie watku

dziekuje za odpowiedz , byłoby wspaniale jeśli można by było dopupic znieczulenie , pieniazki to sprawa drugorzedowa - ale nie wyobrażam sobie gdyby miał mieć bez znieczulenia :-(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Scaliłam wątki.
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz

bardzo dziekuje

no i mamy skierowanie do szpitala , zadzwoniłam do pediatry i już jest wypisame , jak maz wroci zadzwonię do lekarzy na oddzial i się dowiem co i jak
kerima_82
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: kerima_82 »

U, nas diagnoza trwała około 2 -3 miesięcy następnie wprowadziłam dietę i tak już około 3 lat my jeździmy do dr.n.medycznych Tomasz Pytrus z Kliniki Gastroenterologii we Wrocławi ,w Poznaniu dr.n.medycznych Iwona Ignyś .Nie zawsze wykonuje się biopsje przy wysokich przeciwciałach , badaniach genetycznych ,oraz objawach choroby to wystarczy . Najpierw diagnoza następnie dieta .
kerima_28
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz

mamy skierowanie na oddzial , jestem po rozmowie z lekarzami kliniki i mamy 10 maja się stawic naczczo na oddziale , 11 maja jest gastro + wycinki jednak pod narkozą i 12 maja do domu jeśli wszystko będzie pomyślnie ...załatwiamy teraz opieke do pozostałej trojki dzieci (sciagam mame po weekendzie majowym do PL ) i jakos ogarniemy Ufffff no i mamy jesc normalnie do polozenia się w szpitalu a jutro mam poleconym wyslac na oddzial skierowanie do szpitala ... a potem już tylko nauczyć się zyc z tym szatanem

Także u nas chyba szybko to pojdzie w sumie piorunem , lekarz powiedział ze przy jego objawach/wadze i wyniku to gdyby nie weekend majowy to już byśmy jechali na oddzial tak ze pewnei w miesiąc go zdiagnozujemy już z ostateczna diagnoza - uffff

Diete mamy już po szpitalu wprowadzić , pediatra kazala już od dziś ale lekarz z kliniki ze nie - dopiero po badaniach , kilka razy pytala czy nie ejstesmy na diecie - no nie jesteśmy po za rzeczami które dostaje żeby sobie poznac smak to nadal dostaje normalne jedzenie wiec powinno wszystko wyjść
ODPOWIEDZ