Piwo
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Proszę Was, wytłumaczcie mi tą zasadę, bo zwariuję: jak producenci jogurtów mówią, że ich produkty są bezglutenowe, to je zjadacie, jak Wytwórna Ekstraktów Słodowych piszę j/w to im wierzycie, a jak Okocim mówi, że ma piwa poniżej 20ppm, to większość zakłada, że się mylą. To ja już nie wiem, co jest dozwolone, a co nie... Mętlik i tyle. Albo wszystkim wierzymy, albo wszystkim nie wierzymy i zrzucamy się na badania.elola pisze:[...]Nieoficjalnie przyznam się, że od kilu lat pracujemy nad ekstraktem bezglutenowym. Próbki są badane w odpowiednim instytucie w ``Centrum Zdrowia Dziecka``.
Aby produkt można było nazwać bezglutenowym, poziom gliadyny nie może być wyższy niż 20 ppm.[...]
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
piwo
Przeczytałam właśnie artykuł o piwie. Czy to prawda, że można pić piwo Okocim, bo zawiera poniżej 20ppmm? (nie wiem, co to znaczy, ale domyślam się, że chodzi o dopuszczalną zawartość glutenu).
Proszę o informacje.
Klara
Proszę o informacje.
Klara
Proszę o wiadomosci! Jestem z Wrocławia!
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Zobacz w wątku z alkoholami, tam jkest więcej na ten temat.
Rafał_tata, ja zaufałam że są OK. Przyznaje że wypiłam Harnasia. I nic mi nie było. A po wódce Luksusowej, o której wszyscy że jest OK, przez trzy dni mnie brzuch bolał! Ja też mam mętlik w głowie! Sama nie wiem co wybrać, a od czego trzymać się z dala.
Rafał_tata, ja zaufałam że są OK. Przyznaje że wypiłam Harnasia. I nic mi nie było. A po wódce Luksusowej, o której wszyscy że jest OK, przez trzy dni mnie brzuch bolał! Ja też mam mętlik w głowie! Sama nie wiem co wybrać, a od czego trzymać się z dala.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Gosiuuunia, to ja dzwonilem do Carlsberga
czyli Okocimia... znam ten wątek. I właśnie dlatego zadałem to pytanie. Dobija mnie to, że nic nie wiadomo na 100% i że wybiórczo traktowane są wypowiedzi producentów. Jaką można mieć pewność, że skrobia (deklarowana na opakowaniu) dodawana do produktów jest zawsze kukurydziana, czy ziemniaczana? Wawel przyznał, że czasami zmieniają ją na pszenną. Na jakiej podstawie odrzuca się oświadczenie z Okocimia, że ich piwa są "beeeeee". Zmierzam do tego, że wszystko to jest bardzo niekonsekwentne. Oczywiście ostrożności nigdy nie za wiele, ale w takim razie nie powinno się jeść niczego, co nie przejdzie przez badania konsumenckie.

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Na dowód tego, że piwo to nie tylko nasze "widzimisie": http://www.glutenfreebeerfestival.com/
Gdyby ktoś dużo podróżował polecam zakładkę Available Beers, może sobie zrobić zakupy gdzieś za granicą, bo szanse na dostanie tych "tytułów" u nas są nikłe...
Gdyby ktoś dużo podróżował polecam zakładkę Available Beers, może sobie zrobić zakupy gdzieś za granicą, bo szanse na dostanie tych "tytułów" u nas są nikłe...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Odnawiam ten wątek ponieważ od kilku dni w mojej spiżarce czeka na mnie kilka bezglutenowych piw
Po czterech latach w końcu będę mógł poczuć ten smak
Piwo kupiłem w Niemczech w Reformhausie. 6x0,33l kosztowało 10 euro więc niezbyt tanio:/ ale co te 10 euro znaczy gdy czekałem na to 4 lata:)
Znalazłem też stronę tego producenta i widzę że możliwy jest zakup tego piwa online choć wątpię zęby dostarczali je do Polski http://www.schnitzerbraeu.de/glutenfrei ... hilosophie
Poza tym znalazłem też ciekawą (nazwa tej strony na to wskazuje
) stronę http://www.glutenfreebeerfestival.com/ . Niestety teraz nie mam czasu jej dokładnie przeczytać więc później napiszę coś o niej więcej...ale zapowiada się ciekawie 



Znalazłem też stronę tego producenta i widzę że możliwy jest zakup tego piwa online choć wątpię zęby dostarczali je do Polski http://www.schnitzerbraeu.de/glutenfrei ... hilosophie
Poza tym znalazłem też ciekawą (nazwa tej strony na to wskazuje


wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!