Niski wzrost

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

Sprawa jest prosta - po prostu idź do jakiegoś trenera (na większości siłowni są tacy) i poproś o ustawienie ćwiczeń dla Ciebie. Na pewno ruch Ci nie zaszkodzi, ale być może pewne ćwiczenia nie są wskazane dla chłopca, który jeszcze rośnie.

I jeszcze jedno - przestań robić błędy ortograficzne ! Jeśli jesteś niski, to faktycznie niewiele możesz z tym zrobić. Ale pisanie "zachamować" świadczy o Twoim niechlujstwie i na pewno możesz to zmienić. Jeśli teraz jesteś w gimnazjum, to umiejętność poprawnego posługiwania się własnym językiem w mowie i piśmie powinieneś opanować już kilka lat temu.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Angy
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Angy »

zgadzam się z Magdalaeną najlepszy sposób to iść do siłowni pogadać z trenerem, umówić się na jakieś zajęcia, żeby nauczyć się wykonywać poprawnie ćwiczenia. Po co sobie krzywdę w domu zrobić?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną- jedynie dawka decyduje o tym. - Paracelsus
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Z tego co słyszałem, chłopaki, którym zależało na wzroście dużo ćwiczyli podciągania się na drążku, natomiast unikali ćwiczeń, w których obciąża się kręgosłup w pozycji pionowej, czyli np. podnoszenie sztangi.
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

Jedna uwaga o trenerze - z tego, co wiem, przynajmniej do niedawna w Polsce nie było żadnych przepisów dotyczących kwalifikacji osób zatrudnianych jako trenerzy na siłowniach, w fintess clubach itp. Mam nadzieję, że to się zmieniło, ale jeszcze dwa czy trzy lata temu jedynym kryterium było to, czy na właścicielu danego przybytku zrobiły wrażenie czyjeś umiejętności (a czasem bywa tak, że ktoś nie ma pojęcia o sporcie, a po prostu otwiera siłownię jako źrodło dochodu i zatrudnia ludzi). Nie wstydź się zapytać o papiery trenerów, bo jesteś w specyficznej sytuacji - choroba zahamowała Twój wzrost, teraz pewnie trochę odbijesz na diecie bg i przyda się ktoś, kto miałby jakąś wiedzę z fizjologii. Może pogadaj też z ortopedą? Moim zdaniem lepiej dmuchać na zimne, niż potem walczyć ze zniszczonymi stawami.

I pamiętaj o mięśniach brzucha (ehhhh), czego byś nie robił;) - podpora dla kręgosłupa.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Pomysł z ortopedą jest bardzo dobry. A jeszcze lepiej wybierz się do rehabilitanta, który praktycznie zajmuje się ćwiczeniami i który może powiedzieć Ci, jakie ćwiczenia będą Ci potrzebne.
Magdalaena
Obrazek
kamil03121994ara
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kamil03121994ara »

Magdalaena pisze:Sprawa jest prosta - po prostu idź do jakiegoś trenera (na większości siłowni są tacy) i poproś o ustawienie ćwiczeń dla Ciebie. Na pewno ruch Ci nie zaszkodzi, ale być może pewne ćwiczenia nie są wskazane dla chłopca, który jeszcze rośnie.

I jeszcze jedno - przestań robić błędy ortograficzne ! Jeśli jesteś niski, to faktycznie niewiele możesz z tym zrobić. Ale pisanie "zachamować" świadczy o Twoim niechlujstwie i na pewno możesz to zmienić. Jeśli teraz jesteś w gimnazjum, to umiejętność poprawnego posługiwania się własnym językiem w mowie i piśmie powinieneś opanować już kilka lat temu.
Nie bądź takim filozofem, myślisz że po tym jak mnie wyśmiałaś posłucham twojej rady?!
Z tym "zahamować" zrobiłaś z igły widły.. każdemu się zdażają błędy, a dużo wtedy pisałem więc mogłem się pomylić. Ciekawe co byś zrobiła gybyś była o dwie głowy wyższa niż wszyscy z klasy, jakbyś się czuła?? Nie masz pojęcia jak ja się czuje!!!
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Cecylia »

Kamilu, nikt z nas nie jest idealny nieomal każdy z nas chciałby coś zmienić w swym wyglądzie, jedni kolor włosów inni kształt nosa, uszu nóg itd.itd. Domyślam się jak bardzo jest Ci ciężko jednak nie popadaj w kompleks niższości być może "wyskoczysz" w górę odrobinę później niż rówieśnicy. Życzę Ci tego z całego serca.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

kamil03121994ara, rozumiem, że możesz być rozgoryczony, lecz źle zrozumiałeś @Magdalaenę: nikt Cię tu nie wyśmiewa. To, jak piszesz na Forum i w każdym innym miejscu, świadczy o Tobie i o tym jak traktujesz rozmówców. Używanie przecinków, polskich liter i dbałość o poprawną ortografię świadczy o traktowaniu innych z normalnym, należytym szacunkiem. Na Forum każdy jest równy, każdemu należy się szacunek, i każdy powinien go okazywać innym.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

kamil03121994ara pisze:Z tym "zahamować" zrobiłaś z igły widły.. każdemu się zdażają błędy, a dużo wtedy pisałem więc mogłem się pomylić.
Każdemu zdarzają się literówki - i dlatego nie mam pretensji o brak ogonka w "prosze".

Ale pisanie kilka razy "zachamować", "niewiem", "nie dawno" świadczy o tym, że piszący nie zna polskiej ortografii. A to moim zdaniem jest kompromitujące dla osoby, która ukończyła szkołę podstawową.
Wiem, że zdarzają się dyslektycy i dysgraficy, ale statystycznie jest ich naprawdę mało, a Kamil nie pisał, że ma problemy z pisaniem.
kamil03121994ara pisze:Ciekawe co byś zrobiła gybyś była o dwie głowy wyższa niż wszyscy z klasy, jakbyś się czuła??
Wiesz, ja oprócz celiakii, mam BMI powyżej 30 (czyli według medycyny jestem otyła), nie mogę schudnąć, a lekarze nie bardzo wiedzą dlaczego. Jestem grubsza od wszystkich koleżanek i żaden fajny ciuch na mnie nie pasuje.
Na tym forum większość osób doświadcza trudności ze strony swojego ciała, ale staramy się żyć jak najlepiej mimo złego stanu zdrowia.
kamil03121994ara pisze:Nie masz pojęcia jak ja się czuje!!!
Z tego co piszesz, to chyba jak typowy nastolatek, prawda ;-)
Magdalaena
Obrazek
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

Kamil powiem jeszcze raz: nie użalaj się nad sobą, tylko bierz się do roboty.
kamil03121994ara
Nowicjusz
Nowicjusz

jem.. jem.. i nie rosnę:(
Ostatnio zmieniony pn 22 lut, 2010 17:14 przez kamil03121994ara, łącznie zmieniany 1 raz.
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: grubymiś »

Kamil,
oj poniosło Cię, poniosło

Ps. co do piłkarzy, to oni raczej niscy są, nie sądzisz? ;)
A Diego Maradonę znasz? ;)
Ostatnio zmieniony pn 22 lut, 2010 16:53 przez grubymiś, łącznie zmieniany 2 razy.
kamil03121994ara
Nowicjusz
Nowicjusz

grubymiś pisze:Kamil,
oj poniosło Cię, poniosło

Ps. co do piłkarzy, to oni raczej niscy są, nie sądzisz? ;)
A Diego Maradonę znasz? ;)
każdy go zna i co z tego bardzo mało jest niskich piłkarzy dziś!!
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Malia »

Kamil jest w tobie dużo złości, ale mam nadzieję, że znajdziesz siły, żeby z tym walczyć. Inaczej za dziesięć lat będziesz wrakiem człowieka. I ludzie będą od ciebie uciekać, żebyś w nich nie rzucił jakimś zgniłym jajkiem.

A co do pisowni - moderatorzy muszą o nią dbać, bo forum jest ogromne, a co za tym idzie często się korzysta z wyszukiwarki. Jakbyś dajmy na to zatytułował "Nieski wzroust" (oczywiście fantazjuję), to osoby z takim samym problemem nie mogłyby znaleźć twojego tematu i skorzystać z rad tobie dawanych, ani wnieść niczego nowego do dyskusji. Natomiast znaki interpunkcyjne ułatwiają szybsze przeczytanie i lepsze zrozumienie tekstu. (Uwierz, mam koleżankę, która pisze na innym forum bez interpunkcji i czasami naprawdę trudno ją zrozumieć! Zwłaszcza, jak piszę dłuższą wypowiedź...) No i nie zapominaj, że Google poprawia błędy jak Word, więc literówek nie można tak łatwo usprawiedliwiać.
----------------------

A na SFD ci niczego nie doradzili? Wydawało mi się, że tam jednak mają taki zakres specjalistów, że bez problemu skierują cię w odpowiednią stronę (czy to do odpowiedniego lekarza czy dobrze ci doradzą odpowiednie ćwiczenia). :039:
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
Awatar użytkownika
Tomkus

Post autor: Tomkus »

Taką pierwszą 'pierwszo-ligową' przyczyną niskorosłości jest podłoże genetyczne, to się dziedziczy po rodzicach i dziadkach. Kolejną też jest choroba przewlekła, która wpływa na przyhamowanie wzrostu. To raz jest widoczne, a czasami nie. Do tego jeszcze dochodzą kwestie z hormonami itd.

http://www.biomedical.pl/dziecko/niski- ... e-322.html
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
ODPOWIEDZ