Metodą prób i błędów zauważyłem, że pizza wychodzi lepsza jeśli do ciasta doda się jednego ugotowanego ziemniaka. Ja lubię pizzę na cienkim cieście i niestety z samej mąki wychodzi albo twarde albo za bardzo "chlebowe". Przeciśnięty ziemniak sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne (nie mylić z kluchowate

)
Na średnią pizzę używam:
- 1,5 szklanki mąki BG (ewentualnie mixu chlebowego BG)
- 0,5-0,75 szklanki wody z mlekiem 1:1
- 1 ugotowany, średni, przeciśnięty ziemniak
- oliwa z oliwek
- sól
- cukier
Drożdże mieszam z wodą, mlekiem i odrobiną cukru i od razu wlewam do mąki z ziemniakiem, oliwą i solą. Największy problem jest z odpowiednią konsystencją ciasta. Wyrabiam je w misce najpierw łyżką, a dopiero jak się w miarę wymiesza obsypuje mąką i wyciągam na blat żeby jeszcze je wyrobić. Moje ciasto do końca jest lekko klejące dlatego cały czas mam ręce i blat z mąki. Po wyrobieniu ciasta od razu kładę na blachę wysypaną mąką kukurydzianą (nie smaruję blachy oliwą bo wtedy spód robi się za wilgotny i się nie przypieka tak jak lubię - oliwę dodaję tylko do ciasta). Robię widelcem kilka dziurek żeby powietrze mogło uchodzić, wykładam sos z koncentratu pomidorowego, ketchupu, oliwy, cukru, soli i ziół oraz kładę dodatki wedle uznania.
Wkładam do rozgrzanego do 200C piekarnika na najniższą półkę i piekę jakieś 15-20 min.
Taka pizza jak dla mnie praktycznie nie odstaje od tej tradycyjnej na cienkim cieście