Zazdroszczę.Sheep pisze:Pobrali mi krew do morfologii, po jakimś czasie wchodzę znów do gabinetu, a pan doktor na mój widok: ma pani morfologię jak chłop!

Moderator: Moderatorzy
Zazdroszczę.Sheep pisze:Pobrali mi krew do morfologii, po jakimś czasie wchodzę znów do gabinetu, a pan doktor na mój widok: ma pani morfologię jak chłop!
viewtopic.php?p=39786#39786janusz2264 pisze:W jednym temacie byłem nie uświadomiony. Mianowicie chciałem oddać krew dla ojca ale lekarz nie zezwolił ze względu na Duhringa. Choroba uwarunkowana geneycznie wyklucza z grona krwiodawców do końca życia. W wieku 21 i 22 lat oddałem 2 litry krwi. Dwa lata póżniej zdjagnozowano u mnie chorobę. Mam nadzieję, że nikomu nie zaszkodziłem swoją krwią.
Może tego nie kumam ale tu chyba chodzi o kwestie moralne. Bo przecież większość chorych na celiakie ... nie wie, że jest chora więc prawdopodobieństwo, że ktoś z tych chorych jest dawcą jest chyba dość duże. Oczywiście nikt nie sprawdza u dawcy tego rodzaju choroby ... Więc wniosek jest taki, że jak wiem że jestem chory to nie mogę być dawcą, ale jak jestem chory ale o tym nie wiem, to już ok i biorca, jeśli taki się zdarzy, będzie tak samo szczęśliwy że dostał szpik. Ktoś to potrafi mi to logicznie i rzeczowo wytłumaczyć?!Witam
Niestety Celiakia jest całkowitym przeciwskazaniem do bycia dawcą
Pozdrawiam
Mariusz Błaszczyk
Fundacja Urszuli Jaworskiej otrzymała w Konkursie "Sukces Roku 2008 w
Ochronie Zdrowia -Liderzy Medycyny", tytuł Lidera Roku 2008 w Ochronie
Zdrowia -działalność charytatywna
http://www.pit-opp.pl/wersje/fuj/PitySetup.msi
Przypominamy o możliwości przekazania 1%, dzięki tym wpłatom będziemy mogli
kontynuować program rozwoju Rejestru Dawców Szpiku oraz programy wspierające
pacjentów chorych onkologicznie. Zachęcamy do skorzystania z
programu do wypełniania deklaracji podatkowej, w którym dane Fundacji po jej
wypełnieniu , wpisują się automatycznie.
Fundacja Urszuli Jaworskiej
Organizacja Pożytku Publicznego
KRS 0000055503
ul. Międzynarodowa 61
03-922 Warszawa
tel/fax 022 870-05-21, 0801003117
PKO BP S.A. XII/O/ Warszawa
63 10201127 0000 11020008 0010
ING BANK ŚLĄSKI
03105010251000002296275312
A celiakia się nie kwalifikuje? Dobre.martini pisze:Ja na przykład wiem o sobie, że chorzy na padaczkę mogą oddawać szpik, nawet jeśli biorą leki, o ile są rok bez napadu. zdziwiło mnie to:)