Moderator: Moderatorzy
Spróbuj odszukać swoje wyniki z dzieciństwa/niemowlęctwa - może gdzieś będą dostępne. W starej książeczce zdrowia, w szpitalu? No i oczywiście pogadaj z rodzicami. Chodzi o to, żeby dowiedzieć się, dlaczego w ogóle miałeś być na diecie - w latach 80.często diagnozowano celiakię na wyrost, bez badań, bo może dieta pomoże. Tylko nikt się nie zastanawiał, czy delikwent rzeczywiście tego potrzebuje. Natomiast jeśli miałbyś celiakię rzeczywiście zdiagnozowaną porządnie (przeciwciała, może biopsja, choć u małych dzieci to nie bardzo), to z tego się nie wyrasta i powinieneś być na diecie.Galadin pisze:Do 6 lub 7 roku życia byłem na diecie, potem po biopsji powiedziano moim rodzicom, że wszystko w porządku i mogę jeść normalnie wszystko. Teraz mam 21 lat.
Hehe w porządku, jestem niepalący.MAJ pisze:P.S. Mam jedno pytanie, którym mam nadzieję Cię nie urażę: jesteś niepalący?
Podejrzewam, choć pewności nie mam, że chodziło o skalę Marsha. Czyli znaczyłoby to, że zrobili ci biopsję i wyszedł klasyczny, celiaczny zanik kosmków. Czyli witamy w klubie...Galadin pisze: W wieku 12 miesięcy (czerwiec 1990):
"Rozpoznanie: celiakia in tr.obs
Dziecko bezwzględnie wymaga diety bezglutenowej, wysokobiałkowej, wielowitaminowej. Obraz może odpowiadać II/III stopnie."
A to badanie robiłeś jeszcze będąc na diecie albo świeżo po niej?Galadin pisze:W wieku 9 lat (lipiec 1998)
"Rodzaj badania: krew na test IgG-EmA - wynik ujemny, nie wykryto przeciwciał w badaniu surowicy..."
Czy ja wiem, żelazo masz w dolnej normie, limfocyty podwyższone lekko, czyli może być jakiś stan zapalny w organizmie, hematokryt to nie wiem.Galadin pisze:Poniżej link do zdjęcia z morfologii zrobionej we wrześniu 2009
http://img12.imageshack.us/img12/9633/123boj.jpg
Lekarz uważa, że te wyniki są bardzo dobre.
A czemu testy alergiczne? Zauważyłeś jakieś reakcje alergiczne na jedzenie? Bo grzyb nie zostanie przez nie wykryty, celiakia też nie.Galadin pisze:Najpierw jednak zrobię testy alergiczne na pokarmy, a dopiero potem zacznę myśleć o jakiejś diecie. Nie wykluczone, że będzie to dieta dostosowana jednocześnie do celiakii i kandydozy.
Po prostu chcę mieć też pewność że mimo przejścia na dietę nie będę jadł czegoś co i tak mi szkodzi. Odkąd pamiętam gdy jadłem zupy mleczne to źle się później czułem przez kilka godzin. A jako że płatki z mlekiem szybko się rano na śniadanie robiło, to mimo złego samopoczucia lub nudności, zawsze je jadłem. Z poprzednich testów wynika że nie wolno mi jeść np. truskawek - a jadałem je kiedyś często i nigdy nie było jakiejś widocznej reakcji.Sheep pisze:A czemu testy alergiczne? Zauważyłeś jakieś reakcje alergiczne na jedzenie? Bo grzyb nie zostanie przez nie wykryty, celiakia też nie.
Ej no, nic takiego nie pisałem, pomieszałaś dwie sprawyMAJ pisze:Co prawda gdzieś Tata Rafał pisał coś, że po okresie dojrzewania jest szansa na wyciszenie choroby czy też długotrwałą remisję (jeśli przeinaczyłam to z góry przepraszam)