Ale lipa. Maja przygotowana gotowa formatke na odpowiedz...
Mi odpisali (mialam nadzieje na troche konkretow...):Dzień dobry,
W nawiązaniu do Pani zapytania dotyczącego zawartości glutenu w naszych produktach, uprzejmie wyjaśniamy.
Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów: chipsów i chrupek.
Respektując przepisy prawa polskiego i europejskiego, dodane składniki ze zbóż zawierających gluten są zawsze wymienione na opakowaniu danego produktu, z wyraźnym odniesieniem do surowca alergennego np. mąka pszenna, skrobia z pszenicy, słód jęczmienny itp.
Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg gotowego do spożycia produktu. Niestety, pomimo systemów zapewnienia jakości i dobrych praktyk produkcyjnych obecnie nie możemy zagwarantować produktu bezglutenowego w naszej ofercie.
Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Jeśli pojawi się informacja “produkt bezglutenowy” to będzie to produkt spełniający wymagania w tym zakresie.
Pozdrawiamy,
Zespół Lay's

Na poczatku sciezki bezglutenowej dziekuje
