wow!
http://www.grochemogarnek.pl/2014/12/na ... glutenowa/
Pizza
Moderator: Moderatorzy
Re: Pizza
Być może komuś przypadnie do gustu pizza z mojego przepisu z chrupiącym ciastem z mąki ziemniaczanej, ryżowej oraz tapioki 
na stronie również przepis na domowej roboty sos pomidorowy (zamiast keczupu)
Link: http://malewypieki.pl/bezglutenowa-pizza/


na stronie również przepis na domowej roboty sos pomidorowy (zamiast keczupu)
Link: http://malewypieki.pl/bezglutenowa-pizza/

Re: Pizza bezglutenowa we Wrocławiu
Czy warto kupować bezglutenową pizzę w restauracji nie mając pewności z jakich składników została wykonana? Lepiej przyrządzić domową pizzę – smakuje świetnie, a przy okazji mamy 100% pewności jakie produkty zostały użyte. Szybki przepis dla wszystkich zainteresowanych!
Ciasto:
- 75 g mąki z ciecierzycy Incola
- 75 g mąki ryżowej Incola
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta suszonych ziół (np. bazylii)
Sos pomidorowy:
- 200 g passaty
- szczypta oregano
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli i pieprzy
Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami, mieszając powoli wlewaj mleko i dokładnie połącz. Na koniec dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Ugniataj ciasto ręką, a gdy już będzie zwarte przełóż ja na stolnicę czy blat obsypany mąką i dokończ czynność.
Gdy otrzymasz jednolitą masę rozwałkuj ciasto i przełóż ja na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą. Ciasto wrzuć do piekarnika na 8 minut, piecz w temperaturze 220 stopni.
Wyciągnij podpieczone ciasto, rozprowadź sos i ułóż dodatki, ponownie włóż do piekarnika na około 10 minut.
W czasie pieczenia przygotuj sos: passatę przypraw drobno posiekanym czosnkiem, dodaj oliwę, sól, pieprz i oregano. Dokładnie wymieszaj.
Zyskujesz nie tylko pyszny i zdrowy obiad, ale także świetną zabawę przy gotowaniu. Spróbuj, a na pewno domowa pizza Incoli na stałe zagości w Twoim jadłospisie!
Ciasto:
- 75 g mąki z ciecierzycy Incola
- 75 g mąki ryżowej Incola
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta suszonych ziół (np. bazylii)
Sos pomidorowy:
- 200 g passaty
- szczypta oregano
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli i pieprzy
Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami, mieszając powoli wlewaj mleko i dokładnie połącz. Na koniec dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Ugniataj ciasto ręką, a gdy już będzie zwarte przełóż ja na stolnicę czy blat obsypany mąką i dokończ czynność.
Gdy otrzymasz jednolitą masę rozwałkuj ciasto i przełóż ja na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą. Ciasto wrzuć do piekarnika na 8 minut, piecz w temperaturze 220 stopni.
Wyciągnij podpieczone ciasto, rozprowadź sos i ułóż dodatki, ponownie włóż do piekarnika na około 10 minut.
W czasie pieczenia przygotuj sos: passatę przypraw drobno posiekanym czosnkiem, dodaj oliwę, sól, pieprz i oregano. Dokładnie wymieszaj.
Zyskujesz nie tylko pyszny i zdrowy obiad, ale także świetną zabawę przy gotowaniu. Spróbuj, a na pewno domowa pizza Incoli na stałe zagości w Twoim jadłospisie!
Re: Pizza
To było dobre. Znalazłam na Pichcimy zdrowo ...
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Karolina OdNowa" Karoliny i Maćka Szaciłło.
Ciasto na pizze:
400 g mąki gryczanej
2 czubate łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik
2 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
ok. szklanka letniej wody
Rozrabiamy drożdże z cukrem. Dodajemy mąkę zmieszaną z babką i solą. Dolewamy wody i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i klejące. Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu na małą godzinkę
10 min 250 stopni
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Karolina OdNowa" Karoliny i Maćka Szaciłło.
Ciasto na pizze:
400 g mąki gryczanej
2 czubate łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik
2 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
ok. szklanka letniej wody
Rozrabiamy drożdże z cukrem. Dodajemy mąkę zmieszaną z babką i solą. Dolewamy wody i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i klejące. Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu na małą godzinkę
10 min 250 stopni