Córka lat 10. Od przedszkola skarży się na bóle brzucha, zaparcia, bóle głowy. Niedawno październik 2022 zrobione przeciwciała wynik Ok 35. Przeciwciała powtórzone w marcu wynik Ok 30. Przyjęta ma oddział w celu potwierdzenia celiaki, gdzie miała powtórzone przeciwciała wynik 25, wykonana biopsja. Wyniki biopsji odebrałam po tygodniu. Lekarz stwierdził ze wyniki są niejednoznaczne. Gastroskopia wykazała ze jest możliwa Celiakia w opuszczę kosmyki niewidoczne. Biopsja - obraz może odpowiadać fazie rozrostowej celiaki Marsjan II. Wyniki krwi w normie. Wzrost, waga w normie.
Lekarz zalecił dalsza dietę prowokacyjna przez 6 mieisiecy,
Córka uprawia sport- pływanie 8x tyg po 1,5 h.
Gluten nie był wykluczony z diety. Wręcz jej dieta to praktycznie olbrzymia ilość glutenu w makaronach, pieczywie, naleśnikach itd.
Z racji uprawianej dyscypliny sportowej córka zjadła olbrzymie ilosci posiłków

Na pytanie co dalej: badania przeciwciał za pol roku w marcu.
Na moje pytanie a co jeśli dalej będą tak niskie ? Nie dostałam jednoznacznej odpowiedzi.
Czy sugerowane dalsze prowokowanie glutenem jest rzeczywiście dobrym krokiem. Czy na podstawie przeprowadzonych badań i wyników jak wyżej nie można jednoznacznie potwierdzić celiaki
Czy obraz i wyniki mogą odpowiadać innej chorobie ?
Czy obecne rekomendacje rzeczywiście nakazują prowokacje glutenem.
Czy są jeszcze badania , placówki, rekomendowani specjaliści którzy mogą poprowadzić nas w dalszej diagnozie, celem uzyskania jednoznacznych wyników, diagnozy i prowadzenia córki która uprawia trudny sport do którego niezbędna jest odpwiednia dieta która prawidłowo będzie rozwijała masę mięśniowa.
Dziekuje za wszelkie rekomendacje i propozycje do możemy jeszcze zrobić żeby nie czekać na diecie kolejnych wielu miesięcy
Pozdrawiam
Agnieszka