mąka kukurydziana
Moderator: Moderatorzy
Kapitulacja po próżnym szukaniu w czeluściach tego forum.
Pytanie:
Czy mąka kukurydziana zakupiona w normalnym sklepie z napisem "Mąka kukurydziana" i nic więcej, jest godna zaufania? Przecież może zawierać zanieczyszczenia zabronionymi dla nas zbożami? Czy lepiej zamawiać od producenta zajmującego się produkcją dla bezglutenowców?
Problem:
Kupiłem w sklepie z niby zdrową żywnością mąki: grochową i gryczaną.
Wytwórnia Makaronu "BIO" Aleksandra i Mieczysław Babalscy, istnieje od 1985 r.,
www.biobabalscy.republika.pl
Agrobiotest. RE-07/2005PL
Certyfikat nr 04194 B
Atest nr P194
"Produkt rolnictwa ekologicznego"
Emblematy - Rolnictwo ekologiczne oraz Ekoland
Moja korespondencja z właścicielem, inż. Babalskim:
Zwracam się z uprzejmym zapytaniem, czy dostępne u Państwa mąki:
GROCHOWA oraz GRYCZANA są całkowicie wolne od glutenu i czy w związku z tym mogą być te produkty używane w diecie bezglutenowej u chorych na celiakię.
Jeżeli mi wiadomo to mąka grochowa i gryczana skład aminokwasowy białka
różni się od białka pszenicy i myślę, że można je stopniowo dodawać do diety. Ale najlepiej skontaktować się z lekarzem.
inż. Babalski
Ale chodzi mi o o to, czy podczas produkcji mąk grochowej i gryczanej przestrzegacie takiego reżimu technologicznego, że obie te mąki nie są zanieszczyszczone po prostu przez inne mąki, zawierające właśnie ten zabójczy gluten.
Przed zmianą mielenia innych ziaren młyn jest oczyszczany i gwarantuję, że nie ma zanieczyszczeń. Proponuję produkty z Orkiszu lub Płaskurki, dołączam plik.
inż. Babalski
Wierzyć? Ufać? Czy lepiej nie?
Bo jeżeli inżynier zachwala mi orkisz, no to nie wygląda mi na wiarygodnego producenta żywności ekologicznej, skoro my wiemy, że orkisz jest "be"... :roll:
Pytanie:
Czy mąka kukurydziana zakupiona w normalnym sklepie z napisem "Mąka kukurydziana" i nic więcej, jest godna zaufania? Przecież może zawierać zanieczyszczenia zabronionymi dla nas zbożami? Czy lepiej zamawiać od producenta zajmującego się produkcją dla bezglutenowców?
Problem:
Kupiłem w sklepie z niby zdrową żywnością mąki: grochową i gryczaną.
Wytwórnia Makaronu "BIO" Aleksandra i Mieczysław Babalscy, istnieje od 1985 r.,
www.biobabalscy.republika.pl
Agrobiotest. RE-07/2005PL
Certyfikat nr 04194 B
Atest nr P194
"Produkt rolnictwa ekologicznego"
Emblematy - Rolnictwo ekologiczne oraz Ekoland
Moja korespondencja z właścicielem, inż. Babalskim:
Zwracam się z uprzejmym zapytaniem, czy dostępne u Państwa mąki:
GROCHOWA oraz GRYCZANA są całkowicie wolne od glutenu i czy w związku z tym mogą być te produkty używane w diecie bezglutenowej u chorych na celiakię.
Jeżeli mi wiadomo to mąka grochowa i gryczana skład aminokwasowy białka
różni się od białka pszenicy i myślę, że można je stopniowo dodawać do diety. Ale najlepiej skontaktować się z lekarzem.
inż. Babalski
Ale chodzi mi o o to, czy podczas produkcji mąk grochowej i gryczanej przestrzegacie takiego reżimu technologicznego, że obie te mąki nie są zanieszczyszczone po prostu przez inne mąki, zawierające właśnie ten zabójczy gluten.
Przed zmianą mielenia innych ziaren młyn jest oczyszczany i gwarantuję, że nie ma zanieczyszczeń. Proponuję produkty z Orkiszu lub Płaskurki, dołączam plik.
inż. Babalski
Wierzyć? Ufać? Czy lepiej nie?
Bo jeżeli inżynier zachwala mi orkisz, no to nie wygląda mi na wiarygodnego producenta żywności ekologicznej, skoro my wiemy, że orkisz jest "be"... :roll:
Tym jednym zdaniem Szanowny Producent udowodnił, że NIE WIERZYĆ. Gdyby cokolwiek wiedział na temat glutenu, to wiedzałby również, że orkisz go zawiera. A nie chciało się chłopu sprawdzić... Właśnie dzięki takim producentom nasze życie wygląda tak jak wygląda.larry pisze:Proponuję produkty z Orkiszu lub Płaskurki,

Ja bym nie ryzykowała. Może nie jest to tak toksyczne jak słynne już bułki kukurydziane (dla przypomnienia zawierają tylko 30% kukurydzy, reszta to pszenica), ale czystość linii produkcyjnych jest co najmniej problematyczna.larry pisze:Czy mąka kukurydziana zakupiona w normalnym sklepie z napisem "Mąka kukurydziana" i nic więcej, jest godna zaufania?
OT Zarówno Twój post, jak i moja odpowiedź jest w trochę niewłaściwym temacie. Właściwe władze prodzę o wybaczenie...
1.Dlaczego chleb tuczy?
Pszenica i żyto oprócz tego jęczmień i owies to zboża zawierające białko zwane glutenem. U niektórych osób gluten zwalnia przemianę materii i jest to przyczyna tycia, obrzęków. Aby jeść dużo i nie tyć zmień ukochany chleb pszenny lub żytni na chlebek ryżowy lub kukurydziany czy też orkiszowy. Ryż, kukurydza, orkisz nie zawierają glutenu2.Orkisz to stara odmiana pszenicy o niskiej zawartosci bialka.Zalecanajest przy diecie
niskobialkowej.
3.Uprawa orkiszu jest praktycznie bardzo zbliżona do uprawy pszenicy ozimej. Długość wegetacji od siewu do dojrzałości 266-276 dni zaletą tego zborza to 1. Uprawiać ją można tam gdzie nie chce rosnąć pszenica (na niższych gatunkach ziemi) 2.Posiada podwyższoną odporność na rdzę brunatną oraz mączniaka prawdziwego 3.Odmiana orkiszu OSTRO którą posiadam wyróżnia się dużą masą 1000 ziaren 52,4-53,8g 4.W dobrze prowadzonym gospodarstwie EKOLOGICZNYM oraz w rejonach zimnych i wilgotnych osiąga wyższe plony niż pszenica zwyczajna 5.Posiada lepszą zdolność przystosowawczą i wartość odżywczą 5.Porównując pszenice orkisz z pszenicą zwyczajną ma większą zawartość białka(13-17%)związków mineralnych oraz posiada gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm.
Wiem, że prawdopodobnie oczekujesz bardziej jednoznacznej odpowiedzi, ale mój post może tylko służyć jako przykład sprzecznych informacji, do jakich można dotrzeć, zwróć zwłaszcza uwagę na fragment 1. i 3.
I tak na marginesie zboża przez "rz" - to juz nie ja, cytat z sieci
Pszenica i żyto oprócz tego jęczmień i owies to zboża zawierające białko zwane glutenem. U niektórych osób gluten zwalnia przemianę materii i jest to przyczyna tycia, obrzęków. Aby jeść dużo i nie tyć zmień ukochany chleb pszenny lub żytni na chlebek ryżowy lub kukurydziany czy też orkiszowy. Ryż, kukurydza, orkisz nie zawierają glutenu2.Orkisz to stara odmiana pszenicy o niskiej zawartosci bialka.Zalecanajest przy diecie
niskobialkowej.
3.Uprawa orkiszu jest praktycznie bardzo zbliżona do uprawy pszenicy ozimej. Długość wegetacji od siewu do dojrzałości 266-276 dni zaletą tego zborza to 1. Uprawiać ją można tam gdzie nie chce rosnąć pszenica (na niższych gatunkach ziemi) 2.Posiada podwyższoną odporność na rdzę brunatną oraz mączniaka prawdziwego 3.Odmiana orkiszu OSTRO którą posiadam wyróżnia się dużą masą 1000 ziaren 52,4-53,8g 4.W dobrze prowadzonym gospodarstwie EKOLOGICZNYM oraz w rejonach zimnych i wilgotnych osiąga wyższe plony niż pszenica zwyczajna 5.Posiada lepszą zdolność przystosowawczą i wartość odżywczą 5.Porównując pszenice orkisz z pszenicą zwyczajną ma większą zawartość białka(13-17%)związków mineralnych oraz posiada gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm.
Wiem, że prawdopodobnie oczekujesz bardziej jednoznacznej odpowiedzi, ale mój post może tylko służyć jako przykład sprzecznych informacji, do jakich można dotrzeć, zwróć zwłaszcza uwagę na fragment 1. i 3.
I tak na marginesie zboża przez "rz" - to juz nie ja, cytat z sieci
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
hmm a ja zawsze kupowałam np. kaszkę kukurydzianą w normalnych sklepach
może też nie powinnam - no cóż uczę się całe celiaczkowe życie... tak samo jak kupuję normalne płatki ryżowe a kto wie co oni oprócz tego produkują - uhhhhh

"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
I orkisz i płaskurka to odmiany pszenicy, obie zawierają gluten. Miesięcznik Dziecko Alergiczne lipiec/sierpień 2006 zamieszcza listę produktów zakazanych, dozwolonych oraz ryzykownych dla celiaków. Jako ryzykowne wymienia m.in. ryż dmuchany, pochodne kukurydzy, maka kasztanowa, gryczana, popcorn, skrobia i mąka kukurydziana, skrobia i mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy, skrobia ziemniaczana, mąka tapiokowa, maniokowa i z prosa. Jako zakazane:orkisz, płaskurka, pszenżyto. Bezpieczne - amarant, chleb świętojański, gryka nie zanieczyszczona, kukurydza, proso, quinoa, sezam, sorgo, tapioka, maniok, ziemniaki, ryz.