kostka masła
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
kostka masła
mam pytanie, macie w domach osobne kostki masła, garnki itp. dla bezglutka? Ostatnio zastanawiał mnie fakt masła... Czy na kostce masła zostaje gluten po posmarowaniu chleba zawierającego gluten? No bo ja w domu nie dziele masła, ale jeśli to by szkodziło... no ja nie wiem...
Kostka masła
Posmaruj normalny chleb masłem, a potem spójrz na niego - zawsze zostają okruszki :frown:
Garnki, patelnie, talerze itd. syn ma takie samo jak my, ale produkty które rozprowadzamy na naszym chlebie to już ma oddzielne: masło, dżem, majonez, miód... 8)
Garnki, patelnie, talerze itd. syn ma takie samo jak my, ale produkty które rozprowadzamy na naszym chlebie to już ma oddzielne: masło, dżem, majonez, miód... 8)
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
U nas córka też ma osobno: masło, dżem, miód, majonez jest jeden ale używamy do niego tylko czystych sztućców.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- dorciap1975
- Forumowicz
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
To może zależeć od liczby domowników w obrębie jednej kuchni - im więcej osób [w mieszkaniu], tym większe prawdopodobieństwo zanieczyszczenia glutenem i zarazem trudniej o taką wymaganą sterylność.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Ja mam pojedyncze masło, pojedyncze sztućce, deski, patelnie...
Dżem mam swój, ale nie z powodu glutenu, dzieciaki jedzą zwykły, a ja z fruktozą.
Ale chciałam powiedzieć, że szefem w mojej kuchni jestem ja i nie łączę "linii technologicznych"
Masła nie używam dla siebie, a jak mam potrzebę do jajecznicy dodać, to zawsze biorę z drugiej strony kostki, tam, gdzie nie było szans na okruszki. Jeśli robię coś glutenowego, to NAJPIERW dla siebie bez glutenu, a potem glutenożercom.
Zmywam w zmywarce, deski mam szklane...
Tylko sprzęty, których nie ma szans domyć w zmywarce mam osobne dla siebie i dla reszty - foremki na muffiny, opiekacz, patelnię teflonową do naleników.
Masło - gdy jeszcze używałam do pieczywa swojego, miałam osobne - kostka na pół i do dwóch maselniczek
Dżem mam swój, ale nie z powodu glutenu, dzieciaki jedzą zwykły, a ja z fruktozą.
Ale chciałam powiedzieć, że szefem w mojej kuchni jestem ja i nie łączę "linii technologicznych"

Masła nie używam dla siebie, a jak mam potrzebę do jajecznicy dodać, to zawsze biorę z drugiej strony kostki, tam, gdzie nie było szans na okruszki. Jeśli robię coś glutenowego, to NAJPIERW dla siebie bez glutenu, a potem glutenożercom.
Zmywam w zmywarce, deski mam szklane...
Tylko sprzęty, których nie ma szans domyć w zmywarce mam osobne dla siebie i dla reszty - foremki na muffiny, opiekacz, patelnię teflonową do naleników.
Masło - gdy jeszcze używałam do pieczywa swojego, miałam osobne - kostka na pół i do dwóch maselniczek

Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07
- Magdalaena
- -#Moderator
Najgorsza jest deska drewniana do krojenia, dlatego u mnie w domu ja z niej nie korzystam. Mieszkam z siostrą i tylko ja stosuję dietę bezglutenową.
Szafkę na swoje produkty mam oddzielną, deskę szklaną mamy razem, ale wątpię, żeby tam był gluten. Jestem czyściochem i zawsze myję dokładnie deskę i noże.
Co do masła... z siostrą kroimi go na pół i ja mam swoją część masła, a ona swoją :p
Szafkę na swoje produkty mam oddzielną, deskę szklaną mamy razem, ale wątpię, żeby tam był gluten. Jestem czyściochem i zawsze myję dokładnie deskę i noże.
Co do masła... z siostrą kroimi go na pół i ja mam swoją część masła, a ona swoją :p
-
- Forumowicz
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
@Monisiaczka
Masło też myjesz? Czy bierzesz z drugiej strony?
Masło też myjesz? Czy bierzesz z drugiej strony?
Ostatnio zmieniony czw 29 wrz, 2011 07:45 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Z jednej i z drugiej strony
no i koniecznie wrzątkiem
Monisiaczka - mam taką samą sytuację w domu co Ty - moje chłopaki raz na jakiś czas przypomną sobie, że jak włożą nóż do nutelli, czy gdzieś tam co mamy wspólne to tak jakby już zjedli całą nutellę. Więc wszytsko co mamy wspólne a co można "ubrudzić" obklejam jaskrawymi karteczkami z napisem- PRODUKT BEZGLUTENOWY. Czasem raz jeszcze się zastanowią, zanim włożą tam nóż.

Monisiaczka - mam taką samą sytuację w domu co Ty - moje chłopaki raz na jakiś czas przypomną sobie, że jak włożą nóż do nutelli, czy gdzieś tam co mamy wspólne to tak jakby już zjedli całą nutellę. Więc wszytsko co mamy wspólne a co można "ubrudzić" obklejam jaskrawymi karteczkami z napisem- PRODUKT BEZGLUTENOWY. Czasem raz jeszcze się zastanowią, zanim włożą tam nóż.
Beata
-
- Forumowicz
:)
titrant bardzo śmieszne
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: :)
Nie śmieszne, tylko ciekawe. Nie ma możliwości, żeby uniknąć przenoszenia okruchów, jeżeli smaruje się tym samym nożem i tym samym masłem. Dlatego pytam jak radzisz sobie z problemem masła.Monisiaczka pisze:titrant bardzo śmieszne
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]