Sól
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Gluten w soli? Czyli wszystko co jemy jest glutenowe?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Przepraszam, przepraszam. W mialkiej soli jest glutaminian sodu nie gluten. Ja mam wiecej na glowie, bo moje dziecko nie moze jesc wiecej rzeczy niz moze i czasami mi sie juz wszystko miesza. Glutaminian to wzmacniacz smaku-BARDZO NIEZDROWY i jest prawie we wszystkim. Musze na niego uwazac. Jeszcze raz sorki
celiakia to pól biedy.
No, w mojej soli jest tylko sól. Ściślej NaCl. Kto uważał na lekcjach, ten wie.natasza pisze:W mialkiej soli jest glutaminian sodu nie gluten.
- skrzypcowy
- Nowicjusz
- Posty: 42
- Rejestracja: śr 16 mar, 2005 16:35
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Po co do soli mialkiej dodaja glutaminian tego tez nie rozumiem. Informacje te mam z warsztatow gastronomicznych dr. alergolog Ireny Dawidiuk. Bylam na konferencji DAN we Wroclawiu gdzie pani Dawidiuk mowila o diecie dla autystow (takie jest moje dziecko). Jej wiedza i chec pomocy mnie porazila wiec poprostu jej ufam i stosuje tylko sol morska lub klodawska. A propos od jej warsztatow zwracam uwage na sklad kazdego produktu i tak kiedys niespodziewanie w soli morskiej bach- konserwant! po co? moze po to samo co glutaminian w mialkiej.........
celiakia to pól biedy.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Żałuję, że wyrzuciłem nie dawno do kosza woreczek po soli Wielickiej, ale postaram się w najbliższym czasie looknąć co tam jest w składzie, ale... nie wydaje mi się. Glutaminian podobno sam w smaku jest słony, a ekonomicznie to też chyba bez sensu, więc nie rozumiem po co.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Wydaje mi się, Kabran, że nikt, z tego powodu, że nie tyle wychodzisz poza temat, ile wchodzisz weń jak w rów na oceanie.
A oto skład mojej soli ( Kujawska z Janikowa):chlorek sodu mni. 99,8%, substancja przeciwzbrylająca E536, dodatek wzbogacający jodan potasu.
Wydaje mi się, że E536 nie jest glu ?
A oto skład mojej soli ( Kujawska z Janikowa):chlorek sodu mni. 99,8%, substancja przeciwzbrylająca E536, dodatek wzbogacający jodan potasu.
Wydaje mi się, że E536 nie jest glu ?