Witam !! Jestem tutaj calkiem nowy no i mam maly problem !! Moze ktos wie gdzie mozna w ok Opola kupic Chlebek dla Laktozowcow ?? Lub moze ktos z wlasnego doswiadczenia wie jaki Chlebek mozna jesc ??
Dziekuje juz teraz za pomoc !!
Jezeli nie mozesz laktozy, to uzywaj chleba pieczonego na wodzie.
Dla mnie chleb pieczony z mlekiem to juz bardzie ciasto niz klasyczny chleb.
A gluten mozesz?
Wiec z Glutynami nie mam zadnych problemow Dzieki za odpowiedz ! Co do Chlebka wiedzialem ze ma byc robiony na wodzie ale gdzie takiego kupic ?? Na ogol sprzedawcy nie wiedza o tym duzo ! A nawet ci co mieszaja to ciacho mowia ze nie potrafia w pelni powiedziec co tam w srodku jest ze ponoc cala mieszanke dostawaja juz gotowa !Wiec jet tutaj maly problemik
Proszę, nie pisz z Caps Lockiem, to oznacza krzyk.
A co do pieczywa - jeśli możesz jeść gluten, to chyba w normalnym najzwyklejszym chlebie czy bułkach nie ma mleka?
Sorki ale chyba sie mylisz ! Cukiermleczny-Laktoza jest uzywany do wielu wypiekow jako srodek wiazacy !! Wystepuje w wielu gotowych przyprawach ! Nie wspominam juz o masle , mleku. ser,jogurty wedliny slodycze ! Co mam na celu ? Byc calkiem pewnym ze w danym pieczywie nie znajde zadnych dodatkow ktore moga zawierac Laktoze !Wiec jezeli dany produkt jest dokladnie opisany co jest w srodku i mozna temu wierzyc jest szansa ze wszystko bedzie OK Bylo by super jezeli na kazdym produkcie byla by informacja nie tylko co jest w srodku ale takze informacja dla Alergikow !! Wiec pytam jaki chleb jedza ludzie majacy problem z Laktoza ale nie z Glutynami !
Wiem wiem ale chyba jest tobie wiadomo ze po dluzszych problamach z Glutynami nastepnym efektem jest moze byc problem Laktoza ! Wiec czy az tak falsz tu jestem ?? Jezeli nie mozesz mi pomoc nie szkodz ! Mysle ze po to jest to forum by sobie pomagac a nie zwracac uwage ! Z kolei wiele innych osob pisze tutaj takze o problemach z laktoza ! Czy takze zwracasz im uwage ??
Petrus pisze: Wiem wiem ale chyba jest tobie wiadomo ze po dluzszych problamach z Glutynami nastepnym efektem jest moze byc problem Laktoza !
Pierwsze słyszę.
Petrus pisze: Wiec czy az tak falsz tu jestem ?? Jezeli nie mozesz mi pomoc nie szkodz ! Mysle ze po to jest to forum by sobie pomagac a nie zwracac uwage ! Z kolei wiele innych osob pisze tutaj takze o problemach z laktoza ! Czy takze zwracasz im uwage ??
Na forum część osób jest nie tylko na diecie bezglutenowej, ale i bezmlecznej.
Petrus - jak się domyślam, polski nie jest Twoim ojczystym językiem. Po pierwsze może poszukaj informacji teoretycznych na "swoim" lokalnym forum czy portalu.
Jeśli mieszkasz w Polsce, to może niech jakiś znajomy Polak pośledzi Ci składy pieczywa i pogada z piekarzami.
Magdalaena celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Petrus pisze:
Wiem wiem ale chyba jest tobie wiadomo ze po dluzszych problamach z Glutynami nastepnym efektem jest moze byc problem Laktoza !
Pierwsze słyszę.
Petrus ma racje, kiedy zdiagnozowano mi celiakię mój organizm był już znacznie wyniszczony i do celiakii doszły mi też różne alergie pokarmowe m.in. na cukier mlekowy czyli laktozę. Po podleczeniu organizmu dietą bezglutenową i odstawieniu na jakiś czas uczulających produktów alergie te przeszły.
Ostatnio zmieniony pt 15 cze, 2007 22:15 przez Aśka, łącznie zmieniany 1 raz.
No tak ktos ma tu racje !! Juz dawno nie pisalem po polsku ! ale jak sie domyslasz ciagle Polske odwiedzam ! Czy to takie wazne ze nie pisze stylowo dobrze ??? Szukam tylko odpowiednich i dobrych rad jak w czasie pobytu w Polsce jesc takze w miare normalnie tzn chlebek i nuleczki !
Obawiam się, że w Polsce będzie Ci trudno kupić taki chlebek tylko bez laktozy. Firma Bezgluten ma w swojej ofercie trochę pieczywa bez laktozy... ale i bez glutenu. Ja nie jestem na żadnej diecie i parę razy próbowałam ten chlebek - jest całkiem smaczny. Jednak dla kogoś komu dieta bezglutenowa jest całkiem obca może się wydawać niedobry. Ale podpieczony w tosterze, albo opiekaczu smakuje nie gorzej niż zwykłe pieczywo.
Dzieki Dzieki Dzieki Mysle ze to jest odpowiedz i rada na ktora tak dlugo czekalem !
Jeszcze raz dziekuje pozdrawiam no i zycze zdrowia !!
[ Dodano: Sob 16 Cze, 2007 16:33 ]
Dziekuje za pomoc ! Co mnie martwi to ze sa osoby ktore te Foum jako SWE traktuja !I jezeli juz ktos nie jest az tak dobry w polszczyznie jest odsylany na tzw swe Forum !
Ale widac taka juz jest mentalnosc niektorych osob ! Wiec jeszcze raz Dziekuje tym ktorzy chcieli pomoc i pomogli a tym innym zycze wiecej akceptacji i tolerancji do innych
Zegnam ! Juz nie bede przeszkadzal tu nikomu ale jezeli moge pomoc chetnie to uczynie !
Nie ma się o co obrażać.
Moja starsza córka była na diecie bezmlecznej, glutenowej. Wiem, że do bułek bardzo często dodawane jest mleko, a ponieważ nie ma na nich podanego składu (sprzedawane są luzem, bez opakowania) - bułeczek raczej nie zjesz. Do chleba też często dodaje sie mleko. Na pewno bezmleczne są chleby 100% żytnie na zakwasie, zwłaszcza te sprzedawane w tak zwanych sklepach ze "zdrową żywnością". Myślę że do ekologicznych chlebów pszenno-razowych również nie dodaje się mleka - ale to trzeba sprawdzić.