Witaj Monia 004, początki są trudne, ale to kwestia czasu i wyobraźni. Na pewno sobie poradzicie

Ja również nie mogę spożywać mleka i jego przetworów, jajek oraz niektórych orzechów. U was utrudnieniem jest jeszcze brak soi, ale da się to przeskoczyć. Jeśli chodzi o chlebek to polecam Chleb Domowy Bezglutenu, nie zawiera mleka, jaj, soi ani skrobi pszennej (gdyby dziecko było dodatkowo uczulone na pszenicę), jest jeszcze chleb kukurydziany Glutenexu, ale nie jestem pewna czy nie zawiera soi. Niestety tak jak piszesz większość produktów bezglutenowych zawiera mleko, jaja, orzechy, itp., więc piec trzeba samemu. Jeśli chodzi o mąkę, to również dla was będzie odpowiedni koncentrat mąki domowej Bezglutenu. Przy ewentualnych pypiekach polecam zastąpienie jajka siemieniem lnianym- dodaje lepkości.
Mam znajomych, których synek również nie może jeść mleka, jajek, orzechów, soi, ryb, itp, ale może gluten. Pije dużo soków marchwiowych, jada warzywa, surowe, gotowane, zmiksowane w zupie. W jajkach i w mięsie jest dużo żelaza, a dziecko tego nie może jeść, więc polecałabym regularnie podawać np. natkę pietruszki (źródło żelaza). Na śniadanie można dać np. płatki ryżowe lub kukurydziane (bezglutenowe) z mlekiem ryżowym. Mleka ryżowe jest niestety dosyć kosztowne, ale przy takiej diecie niestety wszystko staje się kosztowne- wiem coś o tym :027: Na dłuższą metę opłaca się kupić maszynę do robienia mleka- z ryżu, soi, itp.
http://www.aktivplus.org/cms_pl/index.php Można kupić mleko kasztanowe w proszku (w sklepie internetowym Greenplanet), bezglutenowe (jest napis)- kasztany mają dużo wartości odżywczych, są lekkostrawne, działają wzmacniająco. U nas nie są popularne, ponieważ jadalne w Polsce nie rosną i do tanich nie należą.
Życzę dużo zdrówka
