jakie badania trzeba zrobić

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ania532
Nowicjusz
Nowicjusz

jakie badania trzeba zrobić

Post autor: ania532 »

Witam. Po raz I jestem na forum więc proszę o wyrozumiałość. Jeśli ktoś mógłby odpowiedzieć na moje pytania i wątpliwości proszę o e -maila. Moja 1,5 roczna córeczka waży 9 kg. Jak się urodziła ważyła prawie 4,5 kg. przez pół roku nie przybrała nawet 1kg.
Lekarz wysyła nas na badania i podejrzewa celiaklię. Nie znam tej choroby i nie wiem jakie czekają nas badania :?: Zuzia oprócz dość słabej morfologii (dolna granica normy) i niskiej masy ciała jest bardzo żywym i wesołym dzieckiem. Zapomniałam, ma też bardzo wrażliwą i suchą skórę i czesto się drapie, ale nie wiem czyto ma jakiś związek. Czy powinnam się martwić :?: Jeśli ktoś miał podobne problemy proszę o odpowiedź. Z góry dziekuję.
Ania
Smonia...
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Smonia... »

Witaj Anno
To co napisałaś jest dość niepokojące jak dla mnie. Wiesz co ja jestem tylko rehabilitantem ale dowiem się co powinnaś zrobić ale niestety musisz poczekać do jutra postaram się czegoś dowiedzieć bo mam znajomego pediatrę może on coś doradzi :)
Dowiem się popytam znajomych odpiszę jutro
Co do badań to jeżeli masz troszkę czasu to posiedz na forum i poczytaj tam wszystko jest opisane ja też nie znam zabardzo tej choroby a ma ją moja Myszka - Smonia...

Dobrej Nocy
Grześ Myszki
Ostatnio zmieniony pt 05 wrz, 2008 22:13 przez Smonia..., łącznie zmieniany 1 raz.
SMONIA... :)
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

ania532 pisze:Lekarz wysyła nas na badania i podejrzewa celiaklię
Celiakię. Badania, które Was czekają to: badanie przeciwciał z krwi (w 2 klasach, to ważne) oraz ewentualnie gastroskopia z biopsją jelita. Pamiętaj, że dziecko nie może być na diecie bezglutenowej w trakcie diagnostyki. Musi jeść gluten, inaczej badania będą niewiarygodne. Celiakii lubi towarzyszyć atopia i różne alergie, w tym pokarmowe, ale nie jest to żadna reguła. Nie martw się na zapas. Jeśli nawet okaże się, że to celiakia, to przecież nie żadna tragedia. Poczytaj spokojnie Forum, jest tu sporo na temat diagnostyki. Pozdrawiam.
Poczytaj o diagnostyce tutaj:
http://www.celiakia.org.pl/index.php?la ... a.diagnoza
oraz "pierwsze pytania nt. celiakii" (w moim podpisie).
Ostatnio zmieniony sob 06 wrz, 2008 09:31 przez kabran, łącznie zmieniany 1 raz.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
olo20
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: olo20 »

kabran pisze:
ania532 pisze:Badania, które Was czekają to: badanie przeciwciał z krwi (w 2 klasach, to ważne) oraz ewentualnie gastroskopia z biopsją jelita.
Mógłbyś napisać, o jakie przeciwciała i w jakich klasach chodzi? Bo też mnie to interesuje. Ja miałem wynik ujemny na przeciwciała anty-TGA (podobno bardzo czułe), a mimo to lekarka podejrzewa celiakię, dlatego chciałbym wiedzieć, jak mogę uzupełnić te badania. Pozdr.
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Jeżeli miałeś wykonane przeciwciała tylko w klasie IgA mogą wyjść ujemnie z powodu ogólnego niedoboru tychże przeciwciał. Dlatego ważne jest, aby były wykonywane w dwóch klasach IgA i IgG.Polecam wykonanie przeciwciał właśnie w tych dwóch klasach przeciwko endomysium., czyli EmA.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
ODPOWIEDZ