Lekarz wysyła nas na badania i podejrzewa celiaklię. Nie znam tej choroby i nie wiem jakie czekają nas badania

Ania
Moderator: Moderatorzy
Celiakię. Badania, które Was czekają to: badanie przeciwciał z krwi (w 2 klasach, to ważne) oraz ewentualnie gastroskopia z biopsją jelita. Pamiętaj, że dziecko nie może być na diecie bezglutenowej w trakcie diagnostyki. Musi jeść gluten, inaczej badania będą niewiarygodne. Celiakii lubi towarzyszyć atopia i różne alergie, w tym pokarmowe, ale nie jest to żadna reguła. Nie martw się na zapas. Jeśli nawet okaże się, że to celiakia, to przecież nie żadna tragedia. Poczytaj spokojnie Forum, jest tu sporo na temat diagnostyki. Pozdrawiam.ania532 pisze:Lekarz wysyła nas na badania i podejrzewa celiaklię
Mógłbyś napisać, o jakie przeciwciała i w jakich klasach chodzi? Bo też mnie to interesuje. Ja miałem wynik ujemny na przeciwciała anty-TGA (podobno bardzo czułe), a mimo to lekarka podejrzewa celiakię, dlatego chciałbym wiedzieć, jak mogę uzupełnić te badania. Pozdr.kabran pisze:ania532 pisze:Badania, które Was czekają to: badanie przeciwciał z krwi (w 2 klasach, to ważne) oraz ewentualnie gastroskopia z biopsją jelita.