Nolicin-z glutenem, czy bez? wie ktoś?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
talam
Nowicjusz
Nowicjusz

Nolicin-z glutenem, czy bez? wie ktoś?

Post autor: talam »

Mam nadzieje, że post jest we właściwym miescu. Mam pilne pytanie. Właśnie męczę się z infekcją pęcherza i chciałam wziąść "swój" lek z czasów sprzed alergii ( albo diagnozy;) -Nolicin. No i mam problem, na leku jest tylko substancja czynna podana. Zero info o substancjach dodatkowych. W necie nic nie ma, ani po polsku, ani po angielsku, na liście bezglutenowych leków nie jest umieszczony,w aptece w ich księgach tez nic nie piszą poza głownym składnikiem. W jednej farmaceutka nawet próbowała mi wmówić, że lek nie ma substancji pomocniczych. Czyli sam sie skleił i uformował, albo po prostu z natury jest w formie drażetek. Szkoda, że nie powiedziała, że jest zrywany z drzewa.... :diabelek:
Sprawa pilna, bo dziś sobota, do poniedziałku czekać nie mogę na odpowiedź z KRKA. A chciałabym sie podleczyć, w środę lecę do Anglii do rodziny na święta i nie chciałabym być uziemiona...Może ktoś używał i potrafi pomóc? z góry dzięki:*
Ostatnio zmieniony sob 13 gru, 2008 21:14 przez talam, łącznie zmieniany 1 raz.
talam
Nowicjusz
Nowicjusz

no i teraz przydałab mi się znajomość czeskiego, albo słowackiego...po dłuuugich poszukiwaniach znalazłam info składnikach dodatkowych, ale w tych językach (którymś z nich).

Zdravilna učinkovina: norfloksacin.
Pomožne snovi Nolicin, filmsko obloženih tablet po 400 mg: oranžno barvilo FCF (E 110), propilenglikol, povidon, metilhidroksipropilceluloza, mikrokristalna celuloza, natrijev karboksimetilškrob (vrsta A), brezvodni koloidni silikagel, magnezijev stearat, smukec, titanov dioksid (E 171), prečiščena voda.

Czyli jednak w innych krajach można :diabelek: . Jak w poniedziałek zadzwonię do producenta, to będą się gęsto tłumaczyć. Swoja droga to jest chore, że zamiast otworzyć pudełko przeczytać i wziąść lek, albo i nie, muszę robic śledztwo i wykazać się zdolnościami detektywistczno-lingwistycznymi.

Co nie zmienia faktu, że dalej nie wiem, co tam jest. Zwłaszcza jesli chodzi o "natrijev karboksimetilškrob", brzmi dość skrobiowo...
talam
Nowicjusz
Nowicjusz

Niestety nie moge już edytować, więc wygląda na to, że piszę post pod postem:( Z góry przepraszam, ale może komuś się przyda wynik mojego śledztwa. Karboksy... itd. istotnie jest skrobią, ale ziemniaczaną, z tego co wyczytałam. Tak więc dla swojej potrzeby uznałam, że Nolicin glutenu nie ma. KRKA niestey nie uznała za stosowne odpowiedzieć :diabelek: ... Ja w każdym bądź razie go wzięłam.
ODPOWIEDZ