Witam.
Chciałem sie podzielić spostrzeżeniami na temat wykonywania badań w kierunku obecności przeciwciał charakterystycznych dla celiakii. W momencie diagnozy wykonałem badania jednak oznaczenie przeciwciał było za pomocą ”plusów” i ”minusów”. W czwartym miesiącu diety zrobiłem badanie kontrolne jednak wynik był już ilościowy. W takiej sytuacji nie mam porównania i nie wiem czy nastąpił spadek przeciwciał a jeżeli tak to o ile. Może te badania są troszkę tańsze, ale nie wnoszą nic więcej poza potwierdzeniem choroby. Trudno mi przeliczyć ” 2plusy „ na wartość liczbową i nikt tego mi nie potrafi przeliczyć nawet w laboratorium, w którym wykonywałem badanie na owe plusy i minusy. Ponadto polecam robienie badań w tych samych laboratoriach a przynajmniej w tych samych jednostkach. Może się zdarzyć, że wynik będzie podany w mianie. Przykładowo – przeciwciała w mianie 1:40. I tu będzie znów problem z przeliczaniem. Mam nadzieję, że niektórym pomogłem
Przeciwciała na "+" i "-" są do bani
Moderator: Moderatorzy
Przeciwciała na "+" i "-" są do bani
Ostatnio zmieniony wt 31 mar, 2009 20:58 przez chojny997, łącznie zmieniany 3 razy.