W domu budyń robi się tak:
pół litra mleka zagotować z łyżką (mniej lub więcej) cukru
w czasie kiedy się gotuje w ćwierci szklanki zimnej wody rozpuścić czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Mleko, kiedy zaczyna podchodzic do góry odstawić z ognia, wlać pomału wode z rozmąconą mąką i ciągle mieszając doprowadzić pomału znowu do wrzenia. Jak się zagęści - gotowe.
Teraz smaki.
1. Waniliowy - gotowac mleko z kawałkiem posiekanej laski wanilii (pycha!)
2. Czekoladowy - dodać do wody z mąką łyżeczkę kakao (prawdziwego, ale może być i granulat typu nesquik, ale wtedy inne proporcej słodyczy) i dobrze rozmieszać
3. Owocowy - dowolny sok dodać do wody z mąką, byle nie świezy kwaśny, bo się mleko może zwarzyć
4. Karmelowy - na patelni skarmelizować cukier, albo rozpuścic kilka krówek
