przyjmujący nasz doktor pocieszył nas informacją, że w Stanach kończą badania nad wprowadzeniem szczepionki przeciw celiaki.

Miejmy nadzieję, że za parę lat szczepionka będzie w Polsce ...
Moderator: Moderatorzy
Tzn. wg definicji szczepi się żeby na coś nie zachorować, a celiakia chyba jest "wrodzona"... jak masz to od urodzeniaSzczepionka – preparat pochodzenia biologicznego, zawierający żywe, o osłabionej zjadliwości (atenuowane) lub zabite drobnoustroje chorobotwórcze lub fragmenty ich struktury, czy metabolity; stosowany w celu wywołania odpowiedzi immunologicznej (odporności poszczepiennej – sztucznej czynnej).
W lecznictwie, szczepionki stosuje się w celach profilaktycznych (zapobieganie chorobom, np. odra, gruźlica) oraz leczniczych (zwalczanie chorób, np. pryszczyca).
źródło: Wikipedia
Pierwszy link daje rzeczywiście jakieś większe nadzieje - dokładniejsze informacje o stopniu zaawansowania badań można znaleźć tutaj: http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT0 ... pep&rank=1www.nexpep.com is supposed to start clinical trials of its vaccine therapy 2008.
www.albatherapeutics.com is almost into phase III of AT-1001, which will enable Celiacs to eat out w/o fear of cross contamination, but won't let you eat gluten like a slice of pizza. Studies are showing better results than anticipated and who knows, maybe it will allow someone to have a cheat day now an then? The premise is that Celiacs have leaky guts, by closing the leak the gluten peptide is unable to cause an autoimmune response which causes the damage to the small intestine.
http://www.alvinepharma.com/ is starting phase I this year on its EP-B2, which is a peptide prolease that is supposed to rapidly consume gluten peptide and like "pac man" break its acid chain down small enough that the body no longer recognizes the gluten as an enemy. Studies so far indicate that it too will only limit cross contamination issues, but it may do more? Testing will take at least five years.
Finally...
There is other enzyme therapies being explored in Europe, particularly Holland. This holds greater promise as the enzyme is supposed to like hostile acid environments, its already being mfg'd for industrial uses so its cheap to produce. This enzyme is so strong that the early reports are that no gluten remains after taking the treatment. So far its been tested in a lab and on some dogs... again, it will take years for anyone to get this fully tested.