Latentna postać celiakii

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mamapatysia
Nowicjusz
Nowicjusz

Latentna postać celiakii

Post autor: mamapatysia »

Wątek zapoznawczy mam już za sobą i z tego, co się zorientowałam nie mam co liczyć tam na odpowiedź :D .
Mój synek Patryk obecnie 3 lata i 7 m-cy, w wieku 3 lat zdiagnozowany: latentna postać celiakii
Wynik ttg w klasie Iga – 3x powyżej normy
Wynik na endymosium – ujemny
Brak zaniku kosmyków jelitowych
Zalecenia na wypisie ze szpitala: kontynuowanie diety glutenowej, okresowa kontrola parametrów rozwoju, ponowne badanie za rok

Patryka zaczęliśmy diagnozować, ponieważ mało rósł, do 2 latek miewał częste kupki (ale nie biegunki) i stolce były „tłustawe”, no i wystający brzuszek, który ma do dziś. Stolce się unormowały, innych objawów brak.
Moje pytanie jest takie: czy rzeczywiście Patryk powinien być na diecie glutenowej? Czy wysoki poziom przeciwciał w klasie ttg nie przesądza o występowaniu celiakii? Wiem, że z medycznego punktu widzenia, aby postawić ostateczne rozpoznanie celiakii musi nastąpić zanik kosmyków, ale czy nie robię dziecku krzywdy, w sensie, nie ograniczam jego rozwoju, jeżeli on cały czas musi „walczyć” z glutenem? Czy te przeciwciała mogą samoistnie się obniżyć, jak sugerowała lekarka?

Parametry Patryka w wieku 3,7 m-cy to: 96,50 cm i 13,50kg wagi, więc jest w dolnych granicach normy na siatkach centylowych dla dzieci.
Ostatnio zmieniony pt 02 kwie, 2010 12:11 przez mamapatysia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Występowanie przeciwciał praktycznie oznacza istnienie celiakii. Zanik kosmków prawdopodobnie wystąpiłby prędzej, czy później. Bardziej nieprecyzyjna i kłopotliwa jest sytuacja kiedy nie ma przeciwciał, a jest zanik kosmków. A więc wg mnie powinien być na diecie BG.
Nie rozumiem tego fragmentu o robieniu krzywdy i ograniczaniu rozwoju... W jakim sensie "walczy z glutenem"?... Nie podając go dziecku, jego organizm z niczym nie walczy, a rozwój właśnie wtedy w organizmie celiaka przebiega prawidłowo.
Przeciwciała po pewnym czasie znikają (pojawiają się tylko podczas konsumpcji glutenu przez celiaka), ale dieta jest na całe życie. Każde odstępstwo to ryzyko rozpoczęcia łańcucha zdarzeń: gluten > przeciwciała > problemy typu zanik kosmków lub pojawienie się nowych chorób i "dyskomfortu" jelitowego (biegunki, bóle brzucha itp.)
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Rafał, ale mamapatysia podała wypis ze szpitala, na którym każą być na diecie glutenowej - czyli założyli, że skoro są przeciwciała, a nie ma zaniku kosmków, to niech je gluten, a za rok to zbadają. Dlatego obawy mamy są moim zdaniem słuszne - podaje teraz dziecku gluten, który na 90% mu szkodzi. Ja bym poszła do innego gastrologa dziecięcego, który być może ma świeższą wiedzę o celiakii i pokieruje inaczej leczeniem.
W końcu u małych dzieci, jak pamiętam, często same przeciwciała wystarczają do postawienia diagnozy, w końcu są to przeciwciała specyficzne dla celiakii.
Obrazek
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Doc. Cukrowska z CZD (już o niej pisałam) mówiła na wykładzie o celiakii (a wykład wygłosiła na Konferencji dla lekarzy pediatrów w Krakowie), że zmiany w jelicie mogą występować ogniskowo. A więc pobierając w takim przypadku wycinki do badania, można "trafić" w zdrowe miejsce.
Oznaczenie tTGA jest zalecanym testem przesiewowym dla osób u których należy wykluczyć celiakię, gdyż cechują się bardzo dużą czułością (ponad 90%) oraz swoistością (prawie 100%). Według obecnych standartów, nie można postawić rozpoznania tylko na podstawie ich obecności, jednakże w przypadku ich braku można celiakię wykluczyć.

Natomiast pojawiły się ostatnio badania fińskich uczonych, na pacjentach u których występują przeciwciała, ale którzy nie mają żadnych objawów. Z tych badań wynika, że celiakia pełnoobjawowa, wcześniej czy później, u zdecydowanej większości spośród nich - pojawia się. Nawet pojawiła się nieśmiała na razie propozycja - żeby zmienić standarty, i pojawienie sie tych wysoce swoistych dla celiakii przeciwciał, uznać za wystarczające dla rozpoznania celiakii. Ale jest to tylko propozycja. Zwykły lekarz, aby rozpoznać celiakię, musi miec dowód w postaci przeciwciał oraz zaniku kosmków w jelicie.

Ja na twoim miejscu odwiedziłabym dobrego gastroenterologa dziecięcego - popytaj na forum. Może zleci powtórzenie biopsji. Lub zleci powtórne przebadanie próbki (tej już pobranej) - bo wynik niestety zależy od doświadczenia patologa badającego wycinek.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Sheep pisze:Rafał, ale mamapatysia podała wypis ze szpitala, na którym każą być na diecie glutenowej
mamapatysia pisze:Zalecenia na wypisie ze szpitala: kontynuowanie diety glutenowej
Sorry... źle przeczytałem :) Myślałem, że zalecono dietę BG.
mamapatysia
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Właśnie tego się obawiałam - też mi się wydawało, że te przeciwciała są bardzo swoiste dla celiakii. Patryk miał pobierane do badania 3 wycinki, badany na Kamieńskiego we Wrocławiu przez dr Kunzig-Gągałę - wydawało mi się, że to dobry specjalista...
mamapatysia
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy ktoś spotkał się z przypadkiem, że poziom przeciwciał obniżył się w czasie diety glutenowej?
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

mamapatysia pisze:Właśnie tego się obawiałam - też mi się wydawało, że te przeciwciała są bardzo swoiste dla celiakii. Patryk miał pobierane do badania 3 wycinki, badany na Kamieńskiego we Wrocławiu przez dr Kunzig-Gągałę - wydawało mi się, że to dobry specjalista...
Ostatnio często bywa tak, że przeciwciała (jeśli są) są bardziej miarodajne niż wynik biopsji. Wycinki może oglądać histopatolog z różnym doświadczeniem, mogą być pobrane z miejsc gdzie akurat nie ma zaniku kosmków (bo jelito bywa zniszczone nierównomiernie) itd..

Jeśli objawy są nadal, dziecko cierpi, a Ty się stresujesz to moim zdaniem trzeba zasięgnąć porady jeszcze jednego lekarza i rozważyć jednak wprowadzenie diety bezglutenowej. Wcale nie twierdzę, że pani doktor nie jest dobrym specjalistą, ale moim zdaniem czasem warto podejść do pacjenta indywidualnie, niestandardowo. A brak zaniku kosmków to jednak standard, w którym nie zaleca się teoretycznie diety, tylko co zrobić jeśli pacjent ewidentnie cierpi nadal??...
Obrazek
mamapatysia
Nowicjusz
Nowicjusz

Małgorzata, sęk w tym, że Patryk nie ma żadnych objawów, poza wzdętym brzuszkiem. Pisałam, że jak był mniejszy to miał dosyć częste wypróżnienia, ale teraz to jest raz dziennie i jak najbardziej poprawne. Nawet nie mogłabym stwierdzić, czy dieta mu pomaga, gdyż jeżeli chodzi o brzuszek to on od małego miał taki większy (myśleliśmy, że to taka budowa po tacie:)).
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Nie pozostaje zatem nic innego jak być czujnym, dawać gluten i obserwować, a za rok, tak jak uważa lekarz, powtórzyć badania. Powodzenia!
Obrazek
mamapatysia
Nowicjusz
Nowicjusz

Mnie martwi to, że Patryk jest mały i drobny w stosunku do rówieśników - z tego, co wiem celiakia może zahamowywać wzrost. Czy ktoś miał taki przypadek, że po wprowadzeniu diety bezglutenowej dziecko zaczęło szybciej rosnąć?
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

Tak moja starsza córka nie długo nie rosła, a po przejsciu na dietę rośnie do tej poty- a ma już 16lat.
mamapatysia
Nowicjusz
Nowicjusz

kinga, a mogłabyś coś więcej na ten temat? Nie rosła w ogóle, czy rosła bardzo mało? Czy mogłabyś mi napisać, w jakim wieku ją zdiagnozowaliście i czy to automatycznie wpłynęło na szybkość wzrastania? Jak wyglądało to na siatkach centylowych?
mamapatysia
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam serdecznie,

chcialam podzielic się pewną informacją, która może się komuś przydać. Otóż mój synek, o którym mowa powyżej właśnie miał zrobione badania na przeciwciala TTG i okazało się, że po roku zwykłej nieograniczonej diety z glutenem, ich poziom obniżyl się z 54,00 jednostek w zeszłym roku do 0,27. Przypomnę, ze rok temu mial wysokie TTG, p/endymosium ujemne i biopsję, która nie wykazala zaniku kosmyków.
ODPOWIEDZ