Sprawa wygląda tak. Jako 5 letnie dziecko trafiłam do szpitala (biegunki itp) po prowokacjach glutenem i 2 biopsjach stwierdzono - celiakia - dieta do końca życia. W wieku 8 lat zaczęłam jeść normalnie i prze 20 lat bez diety nie było żadnych objawów. 2 lata temu zaczęła spadać u mnie waga (około 17 kg na minus), wynik biopsji b.dobry, kosmki są. Do tego na plecach i brzuchu pojawiły się kroski - NIEswędzące zmiany skórne !! oraz z m ę c z e n i e , z m ę c z e n i e, z m ę c z e n i e. 2 miesiące temu powróciłam na dietę bg - efektów nie widać. Zmiany skórne nadal, zmęczenie nadal, waga stoi w miejscu. Pytanie brzmi z czym wiązać objawy, jakie badania wykonać, zasugerujcie coś ! Dermatolodzy zlecają tylko antybiotyki. Gastroenterolog trzyma się wersji że to celiakia w postaci Duhringa (na pobranie wycinka i potwierdzenie Duhringa czekam) zalecenia tylko dieta, zlecił tylko dodatkowo biochemię krwi (wszystko w normie) i badania w kierunku tarczycy (tez ok). Czy Diuhring zawsze swędzi ? Czy pomimo tego że jelita funkcjonują normalnie tzn brak zaniku kosmków, brak biegunek (czasami tylko brzuch boli ale pracę mam strsującą) waga może tak spadać i czy wiązać to z celiakią ? I to zmęczenie ....