BANANOWIEC
Składniki
1 kg. bananów
margaryna
1 szkl. cukru
2 jajka
żelatyna
2 galaretki
owoce do przybrania (np. winogrona, śliwki, truskawki)
Etapy przygotowania
Zalać żelatynę ½ szkl. Zimnej wody.
W oddzielnych naczyniach wymieszać galaretki - 350ml gorącej wody na galaretkę.
Gdy żelatyna napęcznieje uzupełnić 1/3 szkl. gorącą wodą (nie wrzątek).
Dokładnie wymieszać.
Zmiksować margarynę, cukier, jajka na gładką masę. Dodać banany zmiksować razem.
Powoli wlewać miksując żelatynę (musi mieć pokojową temp.) i 1 galaretkę.
Jak zgęstnieje wlać do formy.
Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dodać galaretkę i owoce.
Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
BANANOWIEC
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 4
- Rejestracja: śr 08 sty, 2014 15:58
Re: BANANOWIEC
ja robię z poł szklanki cukru
i jest ok, a lubię słodycze 


Re: BANANOWIEC
Ja robię nieco inaczej:
2 duże banany, lub 3 mniejsze
1 szklanka cukru
2 jajka
pół szklanki oleju
łyżeczka sody
2 szklanki mąki (najlepiej koncentrat)
Banany ucieram z cukrem na papkę , po kolei dodaję resztę składników, wylewam do formy keksowej i wkładam do nagrzanego pieca na ok 40-50 min, temp 170 stopni.
Na koniec obsypuję cukrem pudrem. Wychodzi zawsze.
Raz kupiłam Bananowca w paczce, potem pokombinowałam i Voilà, teraz piekę sama
Polecam.
2 duże banany, lub 3 mniejsze
1 szklanka cukru
2 jajka
pół szklanki oleju
łyżeczka sody
2 szklanki mąki (najlepiej koncentrat)
Banany ucieram z cukrem na papkę , po kolei dodaję resztę składników, wylewam do formy keksowej i wkładam do nagrzanego pieca na ok 40-50 min, temp 170 stopni.
Na koniec obsypuję cukrem pudrem. Wychodzi zawsze.
Raz kupiłam Bananowca w paczce, potem pokombinowałam i Voilà, teraz piekę sama

Polecam.