Diagnostyka celiakii a lamblie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
b.dori
Nowicjusz
Nowicjusz

Diagnostyka celiakii a lamblie

Post autor: b.dori »

Witam
Za 2 tygodnie mam mieć gastroskopię z biopsją a okazało sie że ma lamblie ,jestem już po 2 seriach leków na lamblie i mam nadzieje że pozbyłam sie tego towarzystwa i tu moje pytanie czy robic ta gastroskopie czy jednak najpierw sprawdzic czy nie ma juz lamblii (i tu nie zdaże juz przed gastroskopia ) ale może przełołyc ta gastroskopię bo tak jak juz tu wyczytałam na forum lamblie niszcza kosmki jelitowe .
Mam podejrzenie celiakii bo mam troche problemów jelitowych , luzne kupy ,duzo gazów ,problem z żelazem witamina b12 ,witamina D3 ,ale teraz jak okazało sie że mam lamblie to może to przez nie juz sama nie wiem ,ale gastrolog mówi że raczej to jeszcze cos innego i podejrzewa celiakie .
Prosze napiszcie czy w robic ta gastroskopie czy jednak troche jeszcze odczekac i sprawdzic te lamblie.Pozdrowienia :)
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Jak się sprawdza lamblie? Sprawdzić lamblie i jednocześnie zrobić gastroskopię, bo lekarz słusznie prawi, że przyczyn może być kilka.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
emi306
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: emi306 »

Popieram. Robić i gastroskopię i badania na lamblie. Testy na lamblie powinno się zrobić po ok. 2-3 tygodniach od zakończenia kuracji. Badania trzeba robić co jakiś czas, bo to diabelstwo jest trudne do wykrycia. Może nie wyjść w pięciu badaniach a w następnym się pokażą. To prawda, że lamblie wyrządzają wiele szkód, większość ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy, jak niszczą układ pokarmowy. Jeśli masz okazję do zrobienia gastroskopii, to korzystaj. Będziesz już coś wiedzieć i zawsze skróci to czas diagnozowania. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ