Celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Konrad097
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiakia?

Post autor: Konrad097 »

Witam! Mam 15 lat. Mam pewne objawy nietolerancji glutenu czyli hipoplazja szkliwa, uczucie "pełności w brzuchu", częste biegunki, co jakiś czas duże zmęczenie. Zawsze byłem wątle zbudowany, miałem cienkie słabe kości, malutkie uszy, dłonie(cienkie palce wyginające się w każdą stronę :D ) lecz zawsze rosłem szybciej od rówieśników-w 3kl. podstawówki mialem 172cm wzrostu(teraz 181cm). W wieku 13 lat zaczęłem chodzić na siłownię i jeść dużo dobrych rzeczy :D ) Teraz jestem już "duży" bo mięśnie oraz siła znacznie urosły(biceps 42cm). Ale wszystko oprócz mięsni nadal jest do d**y. Kruche, wiotkie palce, kości(nadgarstek 15,5cm), częste biegunki, małe uszy, brzydkie szkliwo i czuje sie zmęczony i ospały jak zjem więcej produktów zbożowych?

Czy to może być celiakia? Mam zrobić badanie przeciwciał?
Z góry dzięki za odp.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

To jak najbardziej może być celiakia. Zrób przeciwciała.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
leaster
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: leaster »

a poczytaj o chorobach genetycznych np. Zespół Marfana - cechuje wiotkość stawów, b.wysoki wzrost, szczupła sylwetka, problemy ze szkliwem, wysokie podniebienie, zmęczenie spowodowane osłabieniem serca, wada wzroku... Ja dowiedziałam się ,że mam Z. Marfana w wieku 23 lat a to choroba genetyczna więc miałam ją od urodzenia (dobrze, że nie kipnęłam na którymś WF-ie)
aby dziecko było szczęśliwe, szczęśliwa musi być matka
ODPOWIEDZ