Immunoglobulina A zaniżona, IgA ujemna czy to wystarczy?
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
Immunoglobulina A zaniżona, IgA ujemna czy to wystarczy?
Diagnozuję właśnie dziecko i mam dylemat. Immunoglobulina A 0.73 przy normie od 1.00 a transglutaminaza tk Iga wynik ujemny 0,09. Czy powinnam wykonać IgE, IgG? Gdzieś wyczytałam, że jeśli immunoglobulina wyjdzie zaniżona, to IgA nigdy nie wyjdzie dodatnie.
Ostatnio zmieniony sob 15 gru, 2012 18:36 przez wieczorynka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
Nie w klasie IgE, bo to jest inna klasa. W klasie IgE bada się alergie, a przeciwciała na celiakię bada się w klasie IgA, a jak w tej ma się ogólne IgA zaniżone, to trzeba zrobić w klasie IgG. Zaniżone ogólne IgA to nie tragedia, częste przy chorobach autoimmunologicznych i ma tak wielu z nas na tym forum.To sprzyja zakażeniom błon śluzowych, czyli szybciej się zapada na zapalenia górnych dróg oddechowych, dwóch pokarmowych i moczowych przeważnie, ale nie jest to regułą.
Ile lat ma dziecko, jakie objawy?
Ile lat ma dziecko, jakie objawy?
-
- Aktywny Forumowicz
Ma 12 lat i chcę wykluczyć celiakię, nie szukam mu choroby na siłę. Brzuch pobolewa go od dawna, to takie nawracające, przejściowe. W tej chwili brał tribux i było dobrze. Odstawiłam i znowu dolrgliwości się pojawiły. Byłam u gastrologa, żołądek wykluczony, wyniki krwi zrobiłam i teraz zamierzam właśnie dorobić IgG. Zobaczymy.
"wyniki krwi", czyli?
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
-
- Aktywny Forumowicz
morfologia, amylaza, ALAT, łImmunoglobulina A(zaniżona) i transglutaminaza tk IgA, kał
Ostatnio zmieniony pn 17 gru, 2012 17:14 przez wieczorynka, łącznie zmieniany 1 raz.