Od kilku lat (3-4)borykam sie głownie z problemami zoladkowo-jelitowymi min. zgaga, biegunki, wahania wagi -/+10kg. Mialem wykonane gastroskopie a w niej reflux, zadzerkowe zapalenie żołądka, kolonoskopia - zaczerwienienie błony śluzowej esicy (w wycinkach nie potwierdzono żadnych chorób zapalnych jelit)
W lato 2012 powaznie zlamalem reke, operacyjnie zespolenie, ponownie zaliczylem spadek wagi ~15kg, przy tym bóle kości, ataki drgawek, zaburzenia hormonalne(ginekomastia). Chodzac od lekarza do lekarza konczac na psychiatrze nikt nie byl w stanie powiedziec co mi jest. (jedyna postawiona diagnoza byla depresja) W miedzyczasie w związku ze złamaniem i opóźnionym zrostem, miałem wykonaną densytometrie, w której wynikiem była osteopenia. (T-score = -1,8SD) (Z-score = -2,0SD)
Aktualnie stan ogólny się poprawił, wróciłem do wagi, ale pojawily sie potworny świąd pośladków, no i trudno gojące sie krostki. Identycznie zmiany pojawiają mi się na brodzie, na karku(na granicy włosów).
ps. Jestem alergikiem (polkowicka)
Czy powyższe objawy głownie te wysypki można uznać za zasadne do zrobienia badań laboratoryjnych w kierunki celiaki. W miejscowym laboratorium dostępny taki pakiet badan:
1 p/c przeciw transglutaminazie tkankowej IgA
2. p/c przeciw endomysium IgA
3. IgA (immunoglobulina)
Zdjęcie niepokojących mnie swędzących bardzo trudno gojących się zmian na pośladkach: