Prosze o pomoc w interpretacji wyników
Moderator: Moderatorzy
Prosze o pomoc w interpretacji wyników
Przeciwciała przeciwendomysialne:
EMA IgA nie wykryto
EMA IgG nie wykryto
Przeciwciała przeciwgiladynowe AGA DGP-igG 3.44
Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej IgA 3.50
Przeciwciała EMA
IgA:
miano graniczne 1:5
IgG
Miano graniczne 1:5
EMA IgA nie wykryto
EMA IgG nie wykryto
Przeciwciała przeciwgiladynowe AGA DGP-igG 3.44
Przeciwciała EMA
IgA:
miano graniczne 1:5
IgG
Miano graniczne 1:5
Re: Prosze o pomoc w interpretacji wyników
Normy do tego? Normy nie są uniwersalne, bo zależą od metody badania i sprzętu. Bywają różne dla różnych metod i labów.Demon pisze: Przeciwciała przeciwgiladynowe AGA DGP-igG 3.44
Miana graniczne oznaczają, że jest coś na rzeczy.Temat należy drążyć, a na pewno zrobić gastroskopię.
Nie rozumiem tylko tego, ze podajesz dwa razy ten same przeciwciała i raz jest, że nie wykryto, a drugi raz, że miano graniczne. Dwa razy były te przeciwciała robione czy jak?
Tyle, że gastroskopię miałam niedawno i wyszedł mi tylko refluks...Powyższe badania zrobiłam prywatnie (zlecone przez prywatnego gastrologa), i żeby mi je gastrolog zinterpretował znowu czeka mnie kolejna płatna wizyta, bo do państwowego to będę czekać i czekać...
A obecnie nie mam kasy, dlatego szukam kogoś ktoś mi powie, czy powyższe wyniki mogą wskazywać na celiakie bądź inną alergię?

Już podaję:
Rozpoznanie: ICD10
Dyspepsja.Refluks żółciowy
Miejsce pobrania: część zstępująca XII-cy
Błona śluzowa dwunastnicy bez cech mikroskopowych choroby trzewnej
To najnowsze badania jakie miałam (kiedyś też miałam już gastroskopię i też nic nie wyszło, a ta powyższa była robiona w styczniu 2013 w szpitalu).
Ps. Kiedyś, w 2009 miałam robiona kolonoskopię i wyszedł mi "łagodny zanik kosmków", ale ogólnie z jelitami ponoć wszystko było wtedy ok...
Rozpoznanie: ICD10
Dyspepsja.Refluks żółciowy
Miejsce pobrania: część zstępująca XII-cy
Błona śluzowa dwunastnicy bez cech mikroskopowych choroby trzewnej
To najnowsze badania jakie miałam (kiedyś też miałam już gastroskopię i też nic nie wyszło, a ta powyższa była robiona w styczniu 2013 w szpitalu).
Ps. Kiedyś, w 2009 miałam robiona kolonoskopię i wyszedł mi "łagodny zanik kosmków", ale ogólnie z jelitami ponoć wszystko było wtedy ok...