Ustka
Moderator: Moderatorzy
Ustka
Witam! Wybieram się tym razem na wypoczynek do Ustki. Mam więc prośbę, czy może ktoś z Was wie czy kupię tam naszą żywność. Oczywiście jak zawsze zabieram ze sobą "prowiant", ale czuję się bardziej komfortowo kiedy wiem, że są sklepy z żywnością bezglutenową. Dziękuję i pozdrawiam
viewtopic.php?t=1062 tu jest temat o Słupsku, czyli dość blisko Ustki. Może coś znajdziesz...
-
- Aktywny Forumowicz
Ja w tym roku ubolewam bo nie wyjeżdżamy
(to już 7-m-c ciąży) Ustka to piękne miejsce.
My byliśmy 3 - krotnie. Chlebek niestety zawsze zabierałam ze sobą, ale bez chleba da się żyć
jest Biedronka, jest chyba Netto, zawsze można znaleźć coś "neutralnego" jeśli chodzi o mąki to widziałam na tzw. drugiej stronie Ustki w sklepie Lewiatan (ul. Na wydmie) mąkę gryczaną i ryżową (ale nie pamiętam już jakiej firmy- bo to było rok temu, więc mogło się coś zmienić) w Rossmannie na pewno były te ichnie sosy pomidorowe, które też są bezglutenowe. Co do stołowania się na mieście... hmm tu mi ciężko cokolwiek powiedzieć bo wynajmujemy zawsze mieszkanko i sama gotuję (kwestia braku zaufania). Ale jeśli masz możliwość choćby podgrzać jedzonko to chociażby przykładowe sosy Łowicz kiedyś były b/g.
PozdrawiamY i życzymy POGODY
:):)

My byliśmy 3 - krotnie. Chlebek niestety zawsze zabierałam ze sobą, ale bez chleba da się żyć

PozdrawiamY i życzymy POGODY

Przykro mi bardzo, że nie możesz wyjechać. Przede wszystkim gratuluję i życzę Ci, żeby ciąża przebiegała pomyślnie!!!!monisiak81 pisze:Ja w tym roku ubolewam bo nie wyjeżdżamy
Dziękuję za informacje i zyczenia. Już wiem,że muszę tym razem zabrać wszystko ze sobą,bo najbliższe sklepy z wyrobami bg mam w Słupsku.
Pozdrawiam

-
- Nowicjusz
Re: Ustka
Polecam moj post o zakupach bez glutenu w Ustce http://glutenfreelady.nl/ustka/#.U2deNPmSx64 

W parafii pw. Najświętszego Zbawiciela są dostępne komunikanty bezglutenowe lub (jak ktoś nie może) wino mszalne w oddzielnej ampułce. Należy przed mszą podejść do zakrystii. W parafii pw. Gwiazdy Morza można otrzymać wino mszalne, ale w kielichu mszalnym, w którym najczęściej pływa już odrobina Hostii.
Uważajcie na Cafe Góra Lodowa - sprzedawcy twierdzą, że sorbet malinowy jest bezglutenowy, ale tak najprawdopodobniej nie jest (na własne ryzyko) . Mają teoretycznie wafelki bezglutenowe, ich skład wprawdzie przyzwoity, ale na opakowaniu symbol potrójnego przekreślonego kłosa, czyli znak tylko od producenta, który nie gwarantuje nam bezpieczeństwa.
Uważajcie na Cafe Góra Lodowa - sprzedawcy twierdzą, że sorbet malinowy jest bezglutenowy, ale tak najprawdopodobniej nie jest (na własne ryzyko) . Mają teoretycznie wafelki bezglutenowe, ich skład wprawdzie przyzwoity, ale na opakowaniu symbol potrójnego przekreślonego kłosa, czyli znak tylko od producenta, który nie gwarantuje nam bezpieczeństwa.
-
- Aktywny Forumowicz
Pajacynka z tego wynika że byłaś/ jesteś w Ustce. Powiedz? poprawiło się coś z zaopatrzeniem sklepów (normalnych typu biedronka czy coś) w produkty bezglutenowe?
my jedziemy w tym roku po 2 letniej przerwie (już ze Skarbem
) i chciałabym wiedzieć, mieć trochę obeznania co w razie czego gdzie mogę znaleźć? będę ci wdzięczna za świeże info
pozdrawiam Monika
my jedziemy w tym roku po 2 letniej przerwie (już ze Skarbem

pozdrawiam Monika
W Biedronce bez zmian - kabanosy Konspolu, kiełbasa śląska, wafle ryżowe, mleka sojowe. Chleba bezglutenowego nie ma, chociaż pojawiła się informacja w necie, że ma taki być (stan na 10.07 - wtedy wyjeżdżałam z Ustki). W Netto znalazłam tylko filet drobiowy wędzony z wędlin plus wafle ryżowe, w Inter Marche jakąś kiełbasę jedną, poza tym jest tam trochę produktów Schara i pieczywo ryżowe. W Delikatesach Centrum są parówki bezglutenowe i jeden regał z produktami Celiko (koncentrat ciasta drożdżowego, makaronowego, chleb ryżowy, batoniki owocowe, proszek do pieczenia, galaretki, kisiele, kaszki) oraz bakalie Kresto, w Polo widziałam wafle ryżowe i jeden rodzaj ciastek Schara, poza tym musztardy Roleski i ketchup McDonalds. W delikatesach w CH Marina są pasztety Profi. W Ustce jest też Rossmann, kilka produktów bezglutenowych da się dorwać
Naprzeciwko Netto powstał sklep zielarski i tam można dostać przyprawy Dary Natury. Ja do Ustki przyjechałam ze swoimi ulubionymi miksami do pieczenia chleba i piekłam
edit: w centrum Marina jest warzywniak i tam widziałam te nowe zupy Marwit
Życzę udanego wypoczynku w moim rodzinnym mieście

edit: w centrum Marina jest warzywniak i tam widziałam te nowe zupy Marwit

Życzę udanego wypoczynku w moim rodzinnym mieście

-
- Aktywny Forumowicz
Wielkie serdeczne DZIĘKI
:*
wiem już na co się szykować i czego gdzie szukać, bardzo nam pomogłaś
dzięki, dzięki, dzięki.
Nie mów że uciekłaś z Ustki ... to takie piękne miejsce że my tęsknimy już z chwilą gdy wyjeżdżamy, a marzeniem naszym jest przeprowadzić się tam... "na starość". :*

wiem już na co się szykować i czego gdzie szukać, bardzo nam pomogłaś

Nie mów że uciekłaś z Ustki ... to takie piękne miejsce że my tęsknimy już z chwilą gdy wyjeżdżamy, a marzeniem naszym jest przeprowadzić się tam... "na starość". :*
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Tak, w Ustce można kupić produkty bg tak jak napisała pajacynka. W Biedronce i Inter Marche, oraz na głównej ulicy idąc w kierunku morza jest sklep z alkoholem "smaki świata" czy jakoś tak... nazwa sklepu zachęciła mnie do tego, żeby wejść i sprawdzić i wyobraźcie sobie, że jest tam bezglutenowa Celia.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
W Ustce jadłam przepyszną rybę z pieca... od strony portu... wytłumaczyłam Pani właścicielce o co chodzi z dietą bg i nie było problemu z jej przygotowaniem... Nie pamiętam nazwy tego miejsca...
Kiedy jedziesz do Ustki?
Kiedy jedziesz do Ustki?
- Moja córcia już 15! lat na diecie...