note4 pisze:lekarz jest świetny , nie mam zamiaru zmieniać
to ja źle sformułowałem zdanie , po prostu stwierdził , że nie mogę pić mleka (laktozy?) , najwyżej raz w tygodniu i ostrożnie .
owoce także ostrożnie i to wszędzie nawet na tym forum ludzie piszą , że zachodzi fermentacja?(czy coś?)
jak np. jest z arbuzem ,który składa się w większości z wody ? jego też ograniczać/unikać
pozdrawiam , czekam na inne opinie
Note, a czemu owoce ostrożnie i tez nie rozumiem co ma ta woda w arbuzie do rzeczy? Wody możemy pić do woli, podobnie jak jeść owoce. Co najwyżej, w początkowej fazie przechodzenia na dietę bg, jak stan jelit jest zły czy przy zapaleniu żołądka w ostrej fazie, to należy jeść przegotowane owoce, unikać np. malin które mają dużo salicylanów,ale nikt Note na forum nigdzie nie pisze, że przy celiakii nie wolno jeść owoców ani na tym forum ani w żadnej innej książce medycznej, więc nie pisz takich rzeczy, bo ktoś nowy na forum może zostać wprowadzony w błąd.
Co do laktozy, to tak jak ci napisałam, jak jest zanik kosmków, to można mieć problemy z trawieniem laktozy. Pomijam ludzi, którzy mają wrodzony brak laktazy, która odpowiada za trawienie laktozy. To jest inna bajka, ale my, teoretycznie możemy także jeść laktozę przy celiakii. Część z nas nawet po dłuższym czasie stosowania diety bg nie odzyskuje możliwości trawienia tej laktozy, tak może być, ale większość z nas pije mleko, je serki i jest ok.Celiakia sama w sobie nie wyklucza możliwości trawienia laktozy i większości z nas nic nam po niej nie jest.