Wyniki badań

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pomper
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki badań

Post autor: pomper »

Witam,

Właśnie odebrałem wyniki badania.

Badanie na nietolerancję glutenu wykonałem ponieważ coraz częściej po spożyciu produktów zbożowych np. chleba miałem "jazdy w brzuchu" i rozwolnienie.
Czy jest sens robić dodatkowe badanie P. ciała p.transglutaminazie tkank. IgA kiedy poprzednie w całości wyszło ujemnie?

Wyniki:

Przeciwciała p.endomysium i gliadynie IgA i IgG

P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgA ujemny
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG ujemny
P/c. p. deamidowanej gliadynie (AGA) w kl. IgG ujemny
P/c. p. deamidowanej gliadynie (AGA) w kl. IgA ujemny

Metoda immunofluorescencji posredniej (IIF) z użyciem mozaiki substratów komórek wątroby małpy oraz kropli deamidowanej gliadyny,
przeciwciał przeciwko endomysium i gliadynie w klasie IgA i IgG NIE STWIERDZONO.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Tak jest sens zrobić przeciwciała przeciw transglutaminazie, a nawet jeśli te wyjdą ujemne, to i tak celiakia może być. Przeciwciała są dużą pomocą, ale nie są kryterium rozpoznania. Decydująca jest biopsja dwunastnicy, przeciwciał może nie być.

Jakie masz inne objawy? Inne choroby stwierdzone? Jakie bierzesz leki? Ile masz lat? BMi? Jak podstawowe wyniki morfologii i moczu?

Czy badanie robiłeś na diecie całkiem glutenowej? Piszesz, że "miałeś" objawy, więc czy teraz przypadkiem nie jesteś na diecie bg?
pomper
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pomper »

Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli chodzi o inne objawy to zmiany skórne (krostki na plecach i ramionach) oraz przesuszona skóra.
Nie mam stwierdzonych innych chorób, nie biorę też żadnych leków. Wiek 28 lat, BMI w normie 23.2. Morfologia i mocz też w normie (badanie rok temu).

Nigdy nie byłem na diecie bezglutenowej, natomiast w okresie letnim przez 4 miesiące byłem na diecie redukcyjnej gdzie głównymi składnikami diety były płatki owsiane, odżywka białkowa, ryż brązowy, gotowana pierś z kurczaka, ser twarogowy. Oczywiście od czasu do czasu pozwalałem sobie na jakieś odstępstwa od tej diety typu pizza, lecz stan skóry był o niebo lepszy, lepsze samopoczucie (więcej energii) pomimo jedzenia praktycznie dwa razy mniejszej ilości węglowodanów i brak jakichkolwiek problemów żołądkowych.

Od września zwiększyłem ilość węglowodanów w diecie i niektórych produktów w ogóle nie przyswajam: makaron durum - całkowicie nie przyswajalny przez mój organizm, tak samo wcześniej wspominany chleb żytni razowy. Natomiast po takim makaronie nie mam żadnych problemów żołądkowych http://www.asbabuni.pl/oferta,2,i20

Badania zrobiłem ponieważ mój znajomy był na diecie bezglutenowej przez długi czas więc pomyślałem, że również mogę mieć nietolerancję na gluten. U niego objawem były krostki jakby z wodą na całym ciele również we włosach. Zastanawiam się, może po prostu mam alergię na niektóre składniki pokarmowe, zrobię jeszcze te dodatkowe badanie przeciw transglutaminazie, ewentualnie będę myślał o biopsji żeby być na 100% pewnym, ale wolałbym uniknąć tego badania :|
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Biopsji nie ma co się bać. Zapewniam cię, że większość z nas wiele razy to przechodziła ( ja trzy razy) i serio, badanie trwa kilka minut, nie boli, bo dają znieczulenie, jest średnio tylko przyjemne, ale spokojnie da się przeżyć.
Dobrze by było zrobić morfologię i mocz jeszcze raz. Rok to dużo czasu.
ODPOWIEDZ