Nazywam się Łukasz 30 lat | 185 cm | 80kg|oficjalnie od września 2013 chory na celiakie.
Zacznę od początku.
Pierwsza gastroskopia robiona w 2003 roku, stwierdzono refluks ( bardzo dokuczała mi zgaga ). Lekarz przypisał Lanzul rano i wieczorem.
Po kilku miesiącach gdy zgaga ustała zmniejszyłem dawkę leku do dawek rannych, aktualnie biorę lek jak poczuję zgagę wtedy biorę raz dziennie przez 3-5 dni.
Dolegliwości typu: wzdęcia, zaparcia, gazy, bóle brzucha systematyczne afty pojawiły się już od około 2011 roku.
Chodziłem do lekarzy przypisywali mi najpierw zioła leki na lepsze trawienie ( Colon C ), w końcu jeden gastrolog zaczął podejrzewać Celiakie.
Jak usłyszałem że to może być Celiakia byłem już pewny że ją mam ( siostra od noworodka chorowała na nią).
Zacząłem czytać książki i fora wszystkie dolegliwości się zgadzały nawet. Mimo że nadal czekałem na gastroskopie to wprowadziłem już dietę BG.
Gastroskopia wykonana 21 sierpnia 2013 roku:
Opis gastroskopii:
Przełyk, w[ust, linia Z prawidłowe.
Plastyka ścian żołądka prawidłowa.
Treść żołądkowa wodojasna.
Dno, okolica podwypustowa, trzon, część przedodźwiernikowa - bez zmian
Odźwiernik drożny.
Opuszka: bez zmian. Część zastepująca dwunastnicy - "wręby na szczytach fałdów - his pat.
Wyniki badania
Błona śluzowa dwunastnicy w stanie przewlekłego zapalenia z niemal całkowitym zanikiem kosmków,
nadżerkami hiperplazją krypt oraz zwiększeniem liczby limfocytów wewnątrznabłonkowych do 40/ 100 komórek nabłonka 4 wycinki.
Obraz odpowiada chorobie trzewnej - stopień 3b wg skali Marsha
Dieta BG została wprowadzona jeszcze przed gastroskopią. Po miesiącu zaczynałem odczuwać poprawę mniejsze i rzadsze zaparcia. Mimo że moja dieta nie była czysto BG przez moją nie wiedzę.
Z biegiem czasu dieta była coraz bardziej czysta.
Od stycznia 2014 mimo diety BG zaczęły pojawiać się dolegliwości w/w.
Zacząłem chodzić na siłownie, zacząłem biegać przybrałem na masie o 3 kg ważę 80kg z racji że zwiększyłem dietę o 1 posiłek.
Jednakże nic to nie dało dolegliwości nadal się pojawiają.
Aktualnie wzdęty brzuch mam cały dzień dolegliwości są cały czas nawet jak zjem pierś i ziemniaki na parze

Byłem u gastrologa to przypisała mi leki: Biogaie, Metespasmyl i Debretin przestałem brać po tygodniu bo nie przynosiło skutku.
7.04.2014 ide na USG wcześniejsze nic nie wykazały
11.04.2014 idę do alergologa może jestem uczulony na coś co jem