Interpretacja wyników
Moderator: Moderatorzy
Interpretacja wyników
Proszę o interpretację moich wyników. Ostatnio byłem na badaniach, ale do gastrologa idę dopiero na drugi rok. Zaznaczam, że ostatnio coś źle się czułem, choć wydaje mi się, że dietę przestrzegam bardzo dobrze. Oto moje wyniki.
BADANIE WYNIK JEDNOSTKI WARTOŚCI REFER.
p/c endomysium mięśni gładkich IgA ujemny < 1:10
p/c endomysium mięśni gładkich IgG ujemny < 1:10
p/c gliadynie deaminowanej IgA 4.34 RU/ml < 25.00
p/c gliadynie deaminowanej IgG 61.36 H RU/ml < 25.00
p/c transglutaminazie tkankowej IgA <2.00 RU/ml < 20.00
p/c transglutaminazie tkankowej IgG 0.04 poniżej 1.00
BADANIE WYNIK JEDNOSTKI WARTOŚCI REFER.
p/c endomysium mięśni gładkich IgA ujemny < 1:10
p/c endomysium mięśni gładkich IgG ujemny < 1:10
p/c gliadynie deaminowanej IgA 4.34 RU/ml < 25.00
p/c gliadynie deaminowanej IgG 61.36 H RU/ml < 25.00
p/c transglutaminazie tkankowej IgA <2.00 RU/ml < 20.00
p/c transglutaminazie tkankowej IgG 0.04 poniżej 1.00
Re: Interpretacja wyników
Dobra, poczytałem trochę forum i śmiem stwierdzić, że większość wyników jest w normie tylko ten jeden odbiega znacząco ponad poziom. Czy to może być spowodowane, złą dietą, czy np. dwa dni prędzej mogłem zjeść coś co mi zaszkodziło i dlatego tak wynik się podniósł? Pomoże ktoś?
Re: Interpretacja wyników
myślę, że coś Ci się nielegalnego przewija w diecie. bo naprawdę wątpię, aby po jednej wpadce od razu zrobił się stan zapalny i wzrost przeciwciał.
wypisz dokładnie co jadasz/pijesz i gdzie, może znajdziemy winowajcę. mieszkasz z glutenowcami w domu? jak wygląda mycie naczyń, użytkowanie desek/sztućców, wspólnych słoików itd?
jakie miałes/masz objawy, które zmusiły Cię do badań?
wypisz dokładnie co jadasz/pijesz i gdzie, może znajdziemy winowajcę. mieszkasz z glutenowcami w domu? jak wygląda mycie naczyń, użytkowanie desek/sztućców, wspólnych słoików itd?
jakie miałes/masz objawy, które zmusiły Cię do badań?
Re: Interpretacja wyników
Cały czas myślałem, że dietę bezglutenowa przestrzegam bardzo dobrze, ponieważ ostatnie wyniki jakie robiłem to wyszły bardzo dobrze... W domu jestem z dwoma bezlutenowcami( mama i siostra). Tata je normalnie, mianowicie chleby trzymamy razem w szufladzie, ale w osobnych woreczkach. Naczynia myjemy razem w zmywarce. Co może mnie martwić to, że ojciec spożywa tą samą margaryne co my i robi to nożem krojonym gdzie kroił swój chleb. Staram się jeść tylko rzeczy z przekreślonym kłosem, albo z adnotacja o bezglutenowości. Pić piję tylko soki 100% Hortexu i wody niegazowane, no i oczywiście może na jakiejś imprezie wino lub mocniejszy napój wyskokowy.
Jestem miłośnikiem grilowania i może to jest ten powód dlaczego mam tak zawyżone przeciwciała. Mianowicie robię grille wraz z glutenowcami tylko na osobnej foli i osobny widelec, ale czasami jak tata robi to zdarzy mu się że nie patrzy na folie tylko kładzie prosto na grilla, może to jest ten powód. No i może przez przyprawy, w domu uzywamy tych z Dary Natury ale jak ide gdzies na grila to są posypane zwykłym pieprzem.
Naprawdę nie wiem co może być tego przyczyną. Możliwe jest, że np. w przeciągu miesiąca zjadłem naprawdę glutenową potrawę i dlatego przeciwciała sie tak podniosły, czy musi być coś w diecie co jem rutynowo a jest mi zabronione?
Może lody Algida, ale z forum wynika, że nie zawierają glutenu.
Masakra, sam już nie wiem.
A co do objawów to jako takich nie mam, brzuch mnie pobolewa od czasu do czasu. Badania zrobiłem ponieważ miałem 2 skierowania na przeciwciała od gastrologa i dlatego sobie zrobiłem jedne a za pół roku sobie zrobię drugie.
Dzięki Leeloo, że w ogóle raczyłaś odpowiedzieć:)
Jestem miłośnikiem grilowania i może to jest ten powód dlaczego mam tak zawyżone przeciwciała. Mianowicie robię grille wraz z glutenowcami tylko na osobnej foli i osobny widelec, ale czasami jak tata robi to zdarzy mu się że nie patrzy na folie tylko kładzie prosto na grilla, może to jest ten powód. No i może przez przyprawy, w domu uzywamy tych z Dary Natury ale jak ide gdzies na grila to są posypane zwykłym pieprzem.
Naprawdę nie wiem co może być tego przyczyną. Możliwe jest, że np. w przeciągu miesiąca zjadłem naprawdę glutenową potrawę i dlatego przeciwciała sie tak podniosły, czy musi być coś w diecie co jem rutynowo a jest mi zabronione?
Może lody Algida, ale z forum wynika, że nie zawierają glutenu.
Masakra, sam już nie wiem.
A co do objawów to jako takich nie mam, brzuch mnie pobolewa od czasu do czasu. Badania zrobiłem ponieważ miałem 2 skierowania na przeciwciała od gastrologa i dlatego sobie zrobiłem jedne a za pół roku sobie zrobię drugie.
Dzięki Leeloo, że w ogóle raczyłaś odpowiedzieć:)
Re: Interpretacja wyników
Nie ma sprawy, od tego jest forum.
Myślę, że sam odpowiedziałeś sobie na pytanie co jest nie tak. wspólna margaryna/maselniczka to już jest bardzo duży potencjalny wróg Twojej bezglutenowości. wręcz 100%. macie wspólną deskę do pieczywa?
Folia od grillowania i nie-Twoje-przyprawy to następne bardzo możliwe opcje. musisz tego pilnować i zanosić swoje przyprawy. to nie jest wielki problem, wszyscy to robimy, dasz radę. Tata też powinien być trochę bardziej uświadomiony.
piszesz, że spożywasz produkty z adnotacją- co masz na myśli, jakie to produkty? to, że produkt jest naturalnie bezglutenowy absolutnie nie oznacza, że nie ma glutenu, niestety. Przykład- otręby gryczane Melvitu..
Lody Algidy- te oznaczone jako bez glutenu, są ok.
co do pytania czy wynik mogło spowodować pojedyńcze spożycie glutenu...myślę, że nawet lekarz nie wiedziałby co odpowiedzieć, bo wątpię by prowadzono badania na ten temat. dlatego piszę co uważam- nie wydaje mi się by JEDNA glutenowa potrawa spowodowała wzrost przeciwciał i to 2 razy ponad normę. Myślę, że coś przewija Ci się dosyć powtarzalnie w menu i powoduje objawy i trochę podwyższone przeciwciała. ale to jedynie moja opinia
zadbaj teraz o czystość diety, wykorzystaj to drugie skierowanie za pół roku i zobaczymy. i warto zapytać lekarza o to samo. może ma tak duże doświadczenie z celiakami, że potrafi lepiej oszacować reakcję organizmu na jednorazowe wpadki.
jest jeszcze opcja, że może coś rypnęli w laboratorium..kto wie.
Myślę, że sam odpowiedziałeś sobie na pytanie co jest nie tak. wspólna margaryna/maselniczka to już jest bardzo duży potencjalny wróg Twojej bezglutenowości. wręcz 100%. macie wspólną deskę do pieczywa?
Folia od grillowania i nie-Twoje-przyprawy to następne bardzo możliwe opcje. musisz tego pilnować i zanosić swoje przyprawy. to nie jest wielki problem, wszyscy to robimy, dasz radę. Tata też powinien być trochę bardziej uświadomiony.
piszesz, że spożywasz produkty z adnotacją- co masz na myśli, jakie to produkty? to, że produkt jest naturalnie bezglutenowy absolutnie nie oznacza, że nie ma glutenu, niestety. Przykład- otręby gryczane Melvitu..
Lody Algidy- te oznaczone jako bez glutenu, są ok.
co do pytania czy wynik mogło spowodować pojedyńcze spożycie glutenu...myślę, że nawet lekarz nie wiedziałby co odpowiedzieć, bo wątpię by prowadzono badania na ten temat. dlatego piszę co uważam- nie wydaje mi się by JEDNA glutenowa potrawa spowodowała wzrost przeciwciał i to 2 razy ponad normę. Myślę, że coś przewija Ci się dosyć powtarzalnie w menu i powoduje objawy i trochę podwyższone przeciwciała. ale to jedynie moja opinia

zadbaj teraz o czystość diety, wykorzystaj to drugie skierowanie za pół roku i zobaczymy. i warto zapytać lekarza o to samo. może ma tak duże doświadczenie z celiakami, że potrafi lepiej oszacować reakcję organizmu na jednorazowe wpadki.
jest jeszcze opcja, że może coś rypnęli w laboratorium..kto wie.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Interpretacja wyników
Czy one nie są w wykazie produktów bg? Mam je w szafceLeeloo pisze:to, że produkt jest naturalnie bezglutenowy absolutnie nie oznacza, że nie ma glutenu, niestety. Przykład- otręby gryczane Melvitu..

Sorki, że nie na temat, ale tak samo mąkę gryczaną dla Bezglutenu (której używam) produkuje Melvit. Z tego, co się zorientowałam każdorazowo jest ona badana na zawartość glutenu. Ale mimo wszystko nie wiem, czy można tym firmom ufać

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Interpretacja wyników
Wątpię... bo Melvit często w swoich produktach przekracza dopuszczalną zawartość glutenu (nawet jeśli na etykiecie mają napisane "gluten free").
Tutaj badali kilka ich produktów: http://www.celiakia.pl/iv-tura-badan-wyniki/
Tutaj badali kilka ich produktów: http://www.celiakia.pl/iv-tura-badan-wyniki/
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Interpretacja wyników
od kiedy na mąkach pojawiła się wzmianka o śladowych ilościach, nie kupuję już nic od tej firmy. Nie wiem jak najnowsze opakowanie tych płatków, jak mam z zeszłego roku i adnotacji nie ma. jak będę mieć okazję, to sprawdzę.
Re: Interpretacja wyników
No to teraz musze zadbać o dwie margaryny w lodówce:)
O te produkty z adnotacja o braku glutenu w kupowanych produktach. Do tej pory jadłem lody Algidy, ale tylko te które niby są bezglutenowe. Od teraz będę jadł tylko te gdzie jest napis ,,Produkt bezglutenowy".
Dzisiaj jeszcze kupuję osobnego grilla i nie będzie problemu z grillowaniem:)
Większa kontrola i powinno być dobrze:)
O te produkty z adnotacja o braku glutenu w kupowanych produktach. Do tej pory jadłem lody Algidy, ale tylko te które niby są bezglutenowe. Od teraz będę jadł tylko te gdzie jest napis ,,Produkt bezglutenowy".
Dzisiaj jeszcze kupuję osobnego grilla i nie będzie problemu z grillowaniem:)
Większa kontrola i powinno być dobrze:)
Re: Interpretacja wyników
otóż to, pentlik
miłego i bezpiecznego grillowania

miłego i bezpiecznego grillowania
