Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka o celiakii
Leeloo kochana
Ty chyba nie śpisz, tak szybko zrobiłaś porządek

Ty chyba nie śpisz, tak szybko zrobiłaś porządek

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
"Zdecydowanie lepsze będą wspomniane trzy kasze – gryka, amarantus i komosa ryżowa, ale tylko z przekreślonym kłosem na opakowaniu. Tylko taki produkt jest przebadany i może być bezpieczny."
Na rynku jeszcze takich nie widziałam. Szkoda, że nie zostało to poparte konkretnymi produktami
sama bym chętnie sięgnęła po takie produkty
"Jednak to, czy gluten zostanie wprowadzony wcześniej czy później, nie ma znaczenia, bo jeśli dziecko ma predyspozycje do celiakii, to na nią zachoruje."
Chyba powinno być, że może zachorować. Nie każdy z predyspozycjami zachoruje.
"Należy tylko pamiętać o jednej ważnej rzeczy przy podawaniu dziecku komosy ryżowej czy amarantusa – te kasze zawierają saponiny (mydło) – należy je dobrze przepłukać, a najlepiej namoczyć na 8-12h, przed gotowaniem. W ten sposób aktywujemy fitazę – enzym rozkładający kwas fitynowy, dzięki czemu kasza będzie dużo bardziej wartościowa i biodostępna dla dziecka."
Tego nie wiedziałam
Na rynku jeszcze takich nie widziałam. Szkoda, że nie zostało to poparte konkretnymi produktami

"Jednak to, czy gluten zostanie wprowadzony wcześniej czy później, nie ma znaczenia, bo jeśli dziecko ma predyspozycje do celiakii, to na nią zachoruje."
Chyba powinno być, że może zachorować. Nie każdy z predyspozycjami zachoruje.
"Należy tylko pamiętać o jednej ważnej rzeczy przy podawaniu dziecku komosy ryżowej czy amarantusa – te kasze zawierają saponiny (mydło) – należy je dobrze przepłukać, a najlepiej namoczyć na 8-12h, przed gotowaniem. W ten sposób aktywujemy fitazę – enzym rozkładający kwas fitynowy, dzięki czemu kasza będzie dużo bardziej wartościowa i biodostępna dla dziecka."
Tego nie wiedziałam
ktoś musiTy chyba nie śpisz, tak szybko zrobiłaś porządek

porządek i bezpieczeństwo, wszystko dla moich Bezglutów

podejrzewam, że p. Wierzbicka nie "siedzi" na tyle w temacie oznakowania i licencji, stąd taki ogólnik.ale tylko z przekreślonym kłosem na opakowaniu. Tylko taki produkt jest przebadany i może być bezpieczny.
oczywiście, prof. Anula.Chyba powinno być, że może zachorować. Nie każdy z predyspozycjami zachoruje.

-
Uczę się od najlepszych
Ale nie chodziło mi, żeby się chwalić wiedzą, prędzej tym, że przeczytałam ze zrozumieniem

Ale nie chodziło mi, żeby się chwalić wiedzą, prędzej tym, że przeczytałam ze zrozumieniem

Anula80, amarantus jest ze znakiem przekreślonego kłosa, np. z firmy Amarello, a przynajmniej w u mnie w sklepie taka jest 

-
Amarantus owszem, też kupuję Amarello. Ale gryki czy komosy ryżowej ze znaczkiem przekreślonego kłosa nie widziałam
Anula80, znalazłam ! I nawet znaczek ma
A do tego sklepu jest rabat 10% z tych kodów promocyjnych 
http://www.misiontek.pl/quinoa-prazona- ... -40-g.html
http://www.misiontek.pl/quinoa-ziarno-b ... 250-g.html

http://www.misiontek.pl/quinoa-prazona- ... -40-g.html
http://www.misiontek.pl/quinoa-ziarno-b ... 250-g.html
-
Super, dzięki za info
jak znajdziesz jeszcze np jaglaną, gryczaną, to daj znać 

No, ale generalnie - ta wypowiedż jest OK, czy tak średnio?
Chciałam wysłać do znajomych i rodziny, żeby przestali mnie przekonywać, że "trochę nie zaszkodzi", wiecie, o co cho...
I sama już nie wiem, czy celiakia i nietolerancja glutenu to synonimy, czy nie, w tym filmiku do którego odsyłają u dołu jest z lekka zagmatwane.
Chciałam wysłać do znajomych i rodziny, żeby przestali mnie przekonywać, że "trochę nie zaszkodzi", wiecie, o co cho...
I sama już nie wiem, czy celiakia i nietolerancja glutenu to synonimy, czy nie, w tym filmiku do którego odsyłają u dołu jest z lekka zagmatwane.