Przepis pierwszy.
Składniki:
Paczka bezglutenowych krakersów firmy Schär.
Litr mleka i 2 budynie waniliowe bezglutenowe (dla alergików - mleko sojowe, cukier, wanilia i skrobia ziemniaczana).
Gotowa masa "kajmak" w puszce lub mleko zagęszczone słodzone (trzeba je skarmelizować w domu).
Bita śmietana bezglutenowa (dla alergików bezmleczna) lub po prostu ubita śmietana kremówka z odrobiną cukru pudru.
Pół kostki masła lub margaryny.
Orzechy włoskie lub migdały (mogą być w płatkach) i gorzka czekolada (tarta) lub kakao - do posypania.
Niewielka blaszka, najlepiej kwadratowa (30x30 cm).
Ugotować budyń, jeszcze ciepły (ale już nie gorący) zmiksować z masłem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć krakersy, posmarować je masą krówkową lub skarmelizowanym mlekiem.
Nałożyć na to przestudzony krem budyniowy, a następnie przykryć drugą warstwą krakersów.
Znów posmarować wszystko masa krówkową. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę,
posypać orzechami lub/i migdałami oraz tarta gorzką czekoladą lub kakao.
Trzymać w lodówce przynajmniej 8 godzin.
Smak niezapomniany...
