Cytryny myjemy, odcinamy końcówki.
Do czystego słoika wkładamy pokrojone w plasterki cytryny. Czosnek obieramy i miażdżymy nożem. Można przecisnąć czosnek przez praskę, ale będzie wtedy bardziej ostry. Samo zmiażdżenie wystarczy.
Do cytryn dodajemy czosnek i proszek ze skórki dzikiej róży. Zalewamy sokiem z pomarańczy - powinien przykryć zawartość w słoiku.
Pozostawiamy przykryty słoik na 3-4 dni od czasu do czasu wstrząsając słoikiem.
Pijemy profilaktycznie i przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodowce.
Dorośli 2-3 razy dziennie po łyżce, dzieci 2 razy dziennie po łyżeczce.
W czasie przeziębień można przyjmować częściej.
Oryginalny przepis jest tutaj:
http://dancia.bloog.pl/id,345966270,tit ... index.html