Czy to już koniec???

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mac22
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy to już koniec???

Post autor: Mac22 »

Witam... :)
Mam pewne pytanko do wszystkich.
Jak gdzieś tam pisałem choruję na celiakie od 22 lat (zachorowałem jako niemowlę). Do 18 roku życia miałem regularnie robione badania. Pamiętam też gastroskopie. Przyznam, że diety nie trzymałem się ściśle. Co wizyta było opr... I tak to trwało do gdzieś 12 roku życia. Później badania wychodziły dobrze mimo, że w ogóle nie trzymałem 100% diety.
Może mi ktoś powiedzieć czy jest to omyłka lekarza (Śp. dr hab. n. med. Prof. UR Wrzesław Romańczuk, może ktoś znał, wspaniały specjalista),może to nie była celiakia a może to wszystko się cofnęło :?: :?: :?:
Nie ukrywam, że bardzo mnie to martwi gdyż dziwnym jest brak objawów i dobre wyniki badań bez 100% diety B/G.

PzDr... :D
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Re: Czy to już koniec???

Post autor: justek625 »

Skąd lekarz wiedział, że nie trzymasz diety(kiedy otrzymywales ten op...)?
Jest możliwe ze organizm pomimo nie stosowania diety nie ma zmian w jelitach, ale nie jest to dość częste, zwykle nie trwałe 'na całe życie ', często tak czy siak są jakieś objawy pomimo braku zmian w jelitach, sporo tez osób ma jednak wykrywalne wtedy przeciwciała.
Nie napisałeś dokładnie jak wyglądała diagnoza we wczesnym dzieciństwie, jakie później były wyniki. Czy miałeś badanie genetyczne, czy ktoś również w rodzinie ma celiakie, hashimoto etc.

I najważniejsze jak u ciebie wygląda to nietrzymanie diety. Mam koleżankę która też ma całe życie celiakie je chleb bg no i obiady tez, ale często sobie pozwala na zjedzenie pizzy z koleżankami itd. A wyniki super. Miała przeciwciała, Marsh 3 przy diagnozie.
pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ