Wyniki badania przeciwciał

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PannaPiórko
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki badania przeciwciał

Post autor: PannaPiórko »

Cześć! Od jakiegoś czasu podczytuję forum, ale dopiero dzisiaj postanowiłam coś napisać.

Gdy byłam mała stwierdzono u mnie celiakię. Trafiłam do szpitala z objawami zatrucia pokarmowego i nie bardzo było wiadomo co mi jest, w końcu stwierdzono, że to celiakia (niestety, nie wiem jakie badania mi wtedy zrobiono). Przez kilka lat byłam na diecie bezglutenowej, potem oczywiście zostałam uznana za wyleczoną. Dzisiaj mam 20 lat. Nie mam objawów, które wskazywałyby na celiakię, ale postanowiłam się przebadać. Zaczęłam od zbadania IgA i przeciwciał przeciw transglutaminazie w kl. IgA.

IgA:
1,74 g/L norma: 0,70 - 4,00

Przeciwciała:
3,49 RU/ml

<20 wynik ujemny
>=20 wynik dodatni

Czy z tych wyników wynika, że prawdopodobnie nie mam celiakii? Powinnam robić jakieś dalsze badania?
Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś cokolwiek powiedział na temat tych wyników bo ja niestety jestem zielona.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Re: Wyniki badania przeciwciał

Post autor: justek625 »

to jest jedno tylko badanie musialabys dorobic reszte, warto pociagnac temat,bo jednak jakas diagnoza w przeszlosci byla. Wiem, ze sporo osob wiele lat temu, bylo tez zle zdiagnozowanych (moze stad ta pozniejsza teoria o uzdrowieniu), u mnie w miescie byly tez badania i lekarze z innych panstw przyjechali i pomagali diagnzowowac naszym lekarzom wspolnie dzieci, zeby pokazac jak to poprawnie sie robi i zeby nie bylo tyle bledow. Wiele dzieci niepotrzebnie diete trzymalo, moze stad pozniej byly kryteria diagnozy celiakii.
Powinnas zbadac inne przeciwciala tez, plus ewentualnie gastroskopie. Nie masz zadnych objawow? Nic a nic? Czasami sa dojsc niespecyficzne ja np. mialam problemy z pecherzem i swedzialy mnie lydki plus bol glowy i na diecie to minelo praktycznie calkowicie.
pozdrawiam :D
PannaPiórko
Nowicjusz
Nowicjusz

No właśnie nie mam żadnych objawów, które by mnie niepokoiły. Jedyne co mnie niepokoiło to ta diagnoza z dzieciństwa. Gdyby nie to to chyba w ogóle nie wiedziałabym o istnieniu takiej choroby jak celiakia. U najbliższej rodziny (rodzice, rodzeństwo, dziadkowie) także nie dopatrzyłam się żadnych podejrzanych objawów (tzn. problemy z układem pokarmowym są u jednej osoby, ale związane bezpośrednio z żołądkiem - problem zdiagnozowany i leczony).
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

jeśli zagłębisz się w tym dziale, to znajdziesz kilka bardzo podobnych przypadków. z różnym zakończeniem, ale były też "fałszywe" celiakie z dzieciństwa.

super, że zbadałaś IgA ogółem, wiemy czy wynik przeciwciał jest wiarygodny.
niestety przeciwciała możesz mieć ujemne, a mieć celiakię. poza tym wiemy jaki jest poziom tylko przeciwciał p. transglutaminazie i tylko w jednej klasie. jest jeszcze klasa IgG i inne przeciwciała.
i oczywiście ekonomiczna i prawie 100% w diagnozie- opcja biopsji jelita. musisz się mocno zastanowić co dalej.

prowadzi Cię jakiś lekarz?
PannaPiórko
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie prowadzi mnie lekarz. Jak pójdę do rodzinnego bez żadnych objawów, z idealnymi wynikami i tryskająca zdrowiem to nie zostanę potraktowana poważnie. Na prywatne wizyty niestety mnie obecnie nie stać.

Czyli jakie jeszcze przeciwciała powinnam zbadać? Jeszcze jakieś konkretne badania warto zrobić (biopsja odpada ze względów finansowych)? Podstawowe badania typu morfologia, hormony tarczycy robię profilaktycznie co roku i wyniki zawsze mam idealne.
martasz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: martasz »

Czy osoba mająca więcej wiedzy mogłaby pomóc mi zinterpretować moje wyniki?

N79 P/c przeciw transglutaminazie
tkankowej IgG 22,8 U/ml
[normalne <10
pozytywne >=10]

N79 P/c przeciw transglutaminazie
tkankowej IgA 0,1 U/ml
[normalne <10
pozytywne >=10]

Czy po tych wynikach można coś stwierdzić?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

pannapiorko najtaniej chyba jedan wyjdzie gastroskopia, to jest chyba koszt mniej wiecej 200-300 zl, nie musisz ja robic teraz, w koncu przeciez nie masz teraz zadnych objawow, pooszczedzaj pare miesiecy i nawet za rok mozesz zrobic, ewentualnie sprobuj u lekarza, a noz da tobie na cos skierowanie,poki nie sprobujesz nie dowiesz sie czy nie ma szans 'uzyskac' cos os niego.

Marta ten wynik mowi, ze mozesz miec celiakie, jednak do postawienia diagnozy, narazie to za malo. Musisz zrobic dodatkowe badania.
nie wiemy nic o tobie.Jakie masz objawy i czy probujesz sie zdiagnozowac czy to badanie kontrolne?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

PannaPiórko, Uważam, że biopsja będzie najbardziej ekonomiczną i pewną formą diagnozy. Ale to moje zdanie. Decyzja należy do Ciebie.

martasz, załóż swój wątek, tu się pomiesza z przypadkiem PannyPiórko.
PannaPiórko
Nowicjusz
Nowicjusz

W mojej okolicy gastroskopia z biopsją kosztuje 600 - 700 zł, a zbadanie przeciwciał tylko 50 zł. Wolałabym teraz zrobić badania z krwi i mniej więcej wiedzieć na czym stoję niż czekać dwa - trzy lata niepotrzebnie się stresując aż będę sobie mogła pozwolić na biopsję. Niestety mój lekarz nie jest zbyt chętny na dawanie skierowań na badania nawet jeśli ktoś przychodzi z objawami, które wskazują na potrzebę zrobienia jakichś badań. Wszystko trzeba robić prywatnie, chyba, że naprawdę się umiera.
W cenniku laboratorium, w którym robiłam badania widziałam właściwie wszystkie przeciwciała polecane do zbadania przy podejrzeniu celiakii - tylko nie wiem, które najlepiej zrobić? Zrobiłam transglutaminazę bo wszędzie jest podawana jako pierwsze badanie, które trzeba wykonać (razem z IgA całkowitym). Tak szczerze mówiąc to byłam przekonana, że coś wyjdzie nie tak (chociażby IgA) i będę mogła tym pomęczyć lekarza.

To może tak: zbadać resztę przeciwciał też w klasie IgA?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

w takim razie zrob ttg w klasie igg, niedobor iga mowi tylko o tym, ze w tej klasie bylyby wyniki falszywie ujemne, zrezta to baaaaaardzo rzadko kiedy jest niedobor iga (0,2 calej populacji i 2% os z cd http://gut.bmj.com/content/early/2014/0 ... 06578.full) bez znaczenia wiec jest chyba generalnie u ciebie czy to bedzie w klasie iga czy igg, dwie klasy maja chyba rowna wartosc diagnostyczna, natomiast faktycznie zalecane jest zbadanie najpierw ttg ty zrobilas to w jednej klasie.

tylko jezeli kolejne wyjda ujemne to bedziesz musiala zbadac kolejne pzeciwciala, jezeli wszystkie wyjda ujemne to definitywnie twoje watpliwosci moze rozwiac dalej gastroskopia, a to wszystko sa kolejne koszta

ta gastroskopia to naprawde droga u ciebie jest, moj znajomy mial kolonoskopie pod narkoza i zaplacil tylko 400 i to z narkoza, a moze przejedz sie gdzies dalej czasem za bilet wyjdzie 30 zl drozej,a oszczedzisz pare stowek
ODPOWIEDZ