Który stopień zaniku kosmków potwierdza celiakię?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
plavusa
Nowicjusz
Nowicjusz

Który stopień zaniku kosmków potwierdza celiakię?

Post autor: plavusa »

Proszę odpowiedzcie - czy przy celiakii musi być co najmniej trzeci stopień, czy u kogoś z Was stwierdzono może drugi? :?
Pozdrawiam!
Ola
BuenaDzidzia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: BuenaDzidzia »

chyba sam zanik kosmków świadczy o celiakii?!do tego bierze się przecież zmainy naciekowe na dwunastnicy, czasem trzustka,żołądek uszkodzone-zależy kiedy ją wykryto u ciebie, ile zyłaś w niewiedzy i jadłaś gluten. Ponadto badania z krwi na przeciwciała, endomysium mięśni gładkich i inne pomocnicze oznaczenia z morfologii?! tak mi się wydaje
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Zacytuję samą siebie z relacji z wykładu pani doktor Szaflarskiej: "Pani doktor przedstawiła zmodyfikowaną klasyfikację zaniku kosmków jelitowych wg Marsha. Według tej klasyfikacji zanik pierwszego i drugiego stopnia nie potwierdza celiakii. Dopiero zanik trzeciego stopnia i powyżej wskazuje jednoznacznie na wystąpienie choroby. Uwaga: jednocześnie dodano jednak, że w znakomitej większości przypadków u pacjentów z zanikiem stopnia pierwszego i drugiego w późniejszym okresie uszkodzenie kosmków postępuje i rozwija się celiakia."

Oczywiście nie chcę kwestionować klasyfikacji, ale według mnie jest to trochę głupie - u mnie stwierdzono zanik pierwszego stopnia, a i tak byłam ledwo żywa wtedy od dobrych kilkunastu tygodni i nie wyobrażam sobie, żebym miała uprzejmie czekać, aż mi się zrobi zanik stopnia trzeciego.
Poza tym, ciągle się podkreśla, że zanik kosmków może występować w różnych miejscach jelita w różnym stopniu, a gastro sięga tylko na sam początek jelita. Cholera wie, co się ma głębiej, nawet, jeśli na początku tylko 1. stopień... :zdziw:
Obrazek
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: anakon »

Kurcze, to ja mialam IV stopien po prowokacji i czulam sie....swietnie....to sa roznice indywidualne
AnetaA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: AnetaA »

No więc teraz to już zupełnie zgłupiałam-stwierdzono u mnie po badaniu wycinka z dwunastnicy niewielki zanik kosmków (II stopień), czekam jeszcze na wynik badania przeciwciał przeciw transglutaminazie, a jak będzie dodatni to przejśc na dietę,a co w innym wypadku, jaśli bedzie ujemny? Co z tymi kosmkami, o czym to w takim razie świadczy? Skąd ten zanik? Czy ten zanik to już na pewno choroba, nawet jak przeciwciała wyjdą ujemne?
Trochę już tu poczytałam i z tego co piszecie to bardzo indywidualna choroba, że tak to określę,i przyznam szczerze,że nie sądziłam iż może wystąpić w późniejszym wieku (ja mam 37 lat),raczej kojarzyłam ją z dziećmi.
Awatar użytkownika
anakon

Post autor: anakon »

Wszyscy tak maja, ze kojarza z dziecmi...nawet wiekszosc lekarzy i to jest wlasnie podstawowy problem w dzisiejszej celiakii, zwlaszcza w PL
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

AnetaA pisze:Co z tymi kosmkami, o czym to w takim razie świadczy? Skąd ten zanik? Czy ten zanik to już na pewno choroba, nawet jak przeciwciała wyjdą ujemne?
Po pierwsze - przeczytaj jeszcze raz dokładnie post Sheep (drugi nad Twoim), tam jest wyjaśnione dokładnie, jak wygląda sprawa z kosmkami w celiakii. Zaś przeciwciała - cóż, rzecz bardzo efemeryczna, u dorosłych często w ogóle nie występują.
AnetaA pisze:przyznam szczerze,że nie sądziłam iż może wystąpić w późniejszym wieku (ja mam 37 lat),raczej kojarzyłam ją z dziećmi.
Najstarszy pacjent z rozpoznaną "świeżą" celiakią, o jakim czytałam w literaturze medycznej miał 87 lat. Ale to w Szwecji było, u nas pewnie nikomu nie przyszłoby do głowy takiego wiekowego człowieka na "chorobę dziecięcą" badać. <:>>
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
AnetaA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: AnetaA »

Czyli raczej przywyknąć do myśli o diecie,nawet jak test będzie ujemny.Pani doktor stwierdziła,że dieta tylko przy wynikiu dodatnim,a w razie nasilonych objawów "zawsze można powtórzyć badania".Czy może być inna przyczyna zaniku kosmków?Bo tak naprawdę to jeszcze do mnie nie dociera,ze to może być celiakia.
Awatar użytkownika
Ann_a
Nowicjusz
Nowicjusz
Post autor: Ann_a »

ja mam zanik drugiego stopnia,
test na immunoglobuliny wyszedł w normie a czułam się fatalnie. Do tego zaburzenia miesiączkowania i wyjątkowa chudość ;)
kwestia czysto indywidualna.

Po dwóch tygodniach turystycznego ograniczania glutenu ustąpiło bulgotanie, ciągły głód i jakoś idzie. Powoli ale idzie ;)

Mi powiedziano że choroba chciała się rozwinąć i jakoś ją złapano na tym stadium
lajla
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lajla »

mam pytanie...
moja 3,5letnia córeczka ma kosmki ocenione na "Ia", w dwunastnicy ich ilość jest określona jako"nieliczne". Ma też naciek zapalny obfity dwunastnicy i antrum żołądka, natomiast tTga ma wynik ujemny. Czy takie wyniki badań dają podstawy do podejrzewania celiakii? Bo już sama nie wiem, jedna lekarka wprowadza nam dietę bezglutenową, a druga nic nie wspomina....
ODPOWIEDZ