podwyższona amylaza
Moderator: Moderatorzy
podwyższona amylaza
Witam czy podwyższona amylaza 121norma do 100 może być wynikiem celiakii? Dodatkowo mam niski poziom wit d ,ferrytyny i hashimoto a usg jamy brzusznej idealne
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: podwyższona amylaza
Nie wiem jak amylaza (bo to raczej mi na trzustkę wskazuje), ale reszta odchyłów może wskazywać na celiakię. Do zbadania 

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
A czy gastroenterolog zleci badanie czy zrobic prywatnie a jesli pryw. to od jakiego badania zacząć?
Lekarka pierwszego kontaktu przepisała mi kreon ,wynik podobno od trzustki ale na usg zmian nie ma.próby wątrobowe ok
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Gatroenterolog może zlecić badania jak najbardziej (z przeciwciałami jest najczęściej największy problem).
A prywatnie warto zacząć od IgA ogółem (aczkolwiek to może na nfz przepisać internista). A potem przeciwciała.
A prywatnie warto zacząć od IgA ogółem (aczkolwiek to może na nfz przepisać internista). A potem przeciwciała.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee