
Coś o wędlinach..
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 23
- Rejestracja: sob 20 sie, 2005 17:06
- Lokalizacja: krAina disneYa
Coś o wędlinach..
Od kiedy pamietam jadlam wedliny (chodzi o np szynki, nic mielonego) kazdy mowil ze sa ok. Jak wiadomo wiele zakladow lubi "ulepszac" swoje produkty, zeby jak najwiecej na nich zarobic. Moze nie powiem nic nowego, ale kiedys ogladalam dokument na temat wlasnie takich zakladow miesnych. Otoz. Zeby z 3 kg miesa zrobic 5 kg szynki (moze przesadzam z tymi kg, ale chodzi o to, zeby z mniej zrobic wiecej) ( i oczywiscie tez musialy byc soczyste.)dodawano rozne dziwne rzeczy a zeby to wszystko sie razem trzymalo (bo by sie rozpadlo :cheesy: ) dodawana maki pszennej!
i oczywiscie za bardzo nikt o tym nie wiedzal.. Teraz to juz sie dodaje jakiejs chemi zamiast tej maki (podobno). Ale ja nie rozumiem jak mozna robic takie rzeczy dla pieniedzy.. chyba ze tylko ja o tym nie wiedzialam ..

In the arms of the angel..
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
W tej chwili razem z mężem sami pieczemy dla córki mięsa. Nawet szynka pod wpływem płynu lugola barwi się na czarno.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Popieram.asia pisze:No, gratuluję zaparcia. .... podziwiam...... bardzo......
My jadamy "od zawsze" szynki kupne i na szczęście nic się nie dzieje. {adnych niepokojących objawów.
My też sprawdzamy wędliny Lugolem, pisałem już na forum o tym jakich wędlin nie kupujemy dla Kasi, ale 99% szynek jest OK. Natomiast z wędlinami drobiowymi jest dokładnie odwrotnie, czyli 99% nie nadaje się dla bezglutków.
Ps. nie jestem producentem

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Ja staram się kupować raczej kiełbasy suche (np. krakowską). Są co prawda droższe, ale nie ma w nich wypełniaczy ( przynajmniej wg deklaracji producenta). Ostatnio wypatrzyłam też kiełbasę staropolską z Sokołowa. Producent deklaruje, że 100 gram kiełbasy otrzymano ze 114g mięsa a w składzie ponadto są tylko przyprawy (pieprz, chyba papryka). I do tego całkiem nieżle smakuje. 

Joanna
-
- Nowicjusz
- Posty: 23
- Rejestracja: sob 20 sie, 2005 17:06
- Lokalizacja: krAina disneYa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Prooba z plynem Lugola trwa ok. 10 sekund
Mimo wszystko polecalbym Ci ten maly tescik tego co jesz - to calkowite minimum, ktore mozesz zrobic dla siebie....

Mimo wszystko polecalbym Ci ten maly tescik tego co jesz - to calkowite minimum, ktore mozesz zrobic dla siebie....
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Co do zawartości glutenu (a raczej białka roślinnego zawierającego gluten) w wędlinach, to sprawa jest bezsporna, łatwo to wykryć i chyba wszyscy jesteśmy na to wyczuleni. Natomiast mięso to inna sprawa. Wydaje mi się to technicznie niemożliwe, żeby w sklepach, zwłaszcza tych mniejszych (bo co do super- i hipermarketów głowy bym nie dała) nie ma takiej możliwości aby mięso faszerować "od wewnątrz" czymkolwiek. Zupełnie inną sprawą jest tzw. "odświeżanie" mięsa, glośno o tym było jakiś czas temu i takie rzeczy chyba naprawdę się zdarzają - ale w tym przodują duże sklepy. A mięso potraktowane wodą utlenioną czy inną "bejcą" też do zdrowych nie należy i na pewno osoby takie jak my, o wrażliwszym układzie pokarmowym będą na to reagować różnymi zaburzeniami. Jak zwykle rada jest jedna - kupować żywność w tylko od uczciwych producentów. A jak ich znaleźć to już zupełnie inna sprawa...
dzięki asiar za linka. ale buuuuu..... u mnie w okolicy nie sprzedają żadnych z tych wędlin. nie jestem okrutnym mięsożercą
, alę czasem mam ochotę na jakąś wędlinkę i chciałabym wtedy zjeść dwa plasterki i już. A tu niestety, trzeba wówczas piec kawał mięcha, no i trwa to trochę......Spróbuję napisać do podanych firm, czy aby nie rozszerzyli sieci sprzedaży. Bp wygląda to tak, jakby w północno-wschodniej Polsce nie było bezglutków
A my są wszędzie!!!!!!!! 



Produkty z Konspolu wprowaził do oferty nie tylko Bezgluten. Muszę Wam powiedziec ,że przezylam wczoraj niemalże euforię kiedy prawie całą ich serię zobaczylam na półce w w supermarkecie dawnej sieci Savia pod szyldem Tesco w Bielsku Białęj. I chociaz ma je w lodowce zamówione z Bezglutenu to i tak w tej euforii kupiłam w Tesco z zamiarem jedzenia ich choćby przez tydzień żeby mieli zejście i nie wycofali z asortymentu 

Gaga