Prośba o interpretacje

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tinakn7
Nowicjusz
Nowicjusz

Prośba o interpretacje

Post autor: Tinakn7 »

Witam ,
3 lata temu przeszłam na dietę bezglutenowa z powodu tachykardii, bezsenności i lęków po spożyciu glutenu.
Mam również chorobę Hashimoto i stwierdziłam ze pewnie mam nietolerancję.
W tym miesiacu zrobiłam badania gastroskopię ponieważ bolała mnie dwunastnica ( piekła ) bardzo często , wycinki wykazały 40/ 100 erytrocytów , nieznaczny naciek limfocytarny , marsha 0. ( przypominam z nie jem glutenu a gastro zrobiłam po zjedzeniu kilku kromek chleba żytniego pare dni wcześniej. Zrobiłam test genetyczny na celiakie wyszedł mi jeden allel , jednego genu czyli predyspozycja jest .
Co powinnam zrobić teraz? Jakie przeciwciała powinnam zbadać ? Jak kontrolować celiakie ?
Iga całkowite mam 2 -0,7 -4
W dodatku strasznie boli mnie staw koło łopatki od roku , masaże nie pomagają , co sprowadzić ?
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Prośba o interpretacje

Post autor: pleomorfa »

Aby zrobić badania przeciwciał i do tego trzeba jeść gluten - minimum 6 tygodni.
A przeciwciała można zrobić przeciw transglutaminazie tkankowej i endomysium mięśni gładkich albo deamidowanej gliadynie.

Pytanie czy to celiakia, biopsja daje małą informację, ponieważ jest stan zapalny, który może być od wielu innych rzeczy, ale też nawet jeśli miałoby coś być to zdążyłoby się zagoić. Geny mówią tylko o predyspozycji do choroby, a nie o jej występowaniu.

Przy bólach stawów warto odwiedzić reumatologa, a on już zrobi badania od czego to może być.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ODPOWIEDZ