Ten rok był dla mnie ciężki. Także pod kątem alergicznym. Mam alergie na kurz, trawy, zboże, drzewa, kota i mam astmę. Przyjmowałam długo dwie szczepionki jedną na kurz i drugą na trawy i zboże. Wiosna była koszmarem. Nie tylko ze względu na duszności, katar, łzawienie oczu.Bolał mnie brzuch, wymiotowałam i miałam biegunkę. W lipcu po wielu problemach i miałam robioną gastroskopie. Lekarz początkowo twierdził, że to tylko jelito drażliwe.
Wyniki wskazały inaczej: W świetle żołądka duża ilość żółci, która ogniskowo inkrustuje śluzówkę żołądka w antrum. Błona śluzowa żołądka zaczerwieniona. Innych zmian makroskopowych w przełyku, żołądku i dwunastnicy nie ma. Wycinki do oceny histpat z pętli dwunastnicy( diagnostyka pod kątem celiakii). Wycinki błony śluzowej dwunastnicy z przewlekłym zapaleniem z towarzyszącym częściowym zanikiem kosmków, poszerzeniem krypt i penetracją komórek zapalnych jednojądrzastych do nabłonka gruczołowego. Ognisko indeks IEL dochodzi do 40/100. Po zgodności z obrazem klinicznym oraz wynikami badań laboratoryjnych obraz mikroskopowy może odpowiadać chorobie trzewnej.
Samo rozpoznanie było dla mnie szokujące i dodatkowo lekarz nie zlecił żadnych innych badań.
A alergolog próbował przekonać do dalszego stosowania szczepionek, ale o długich dyskusjach zostały odstawione. Wizytę u alergologa mam dopiero na styczeń.
Jestem na diecie bezglutenowej, korzystam z pomocy dietetyka.
Niestety ostatnio mam problemy skórne (wysypka) i czuje dyskomfort po zjedzeniu twarogu.
Mam kilka pytań: Po jakim czasie powinnam wykonać kolejną gastroskopie? Czy powinnam wykonać inne badania? Jeśli tak to jakie?
Badania
Moderator: Moderatorzy
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Badania
Badałaś przeciwciała na celiakię czy diagnoza została postawiona tylko na podstawie gastroskopii?
Jak wyglądają badania typu morfologia, żelazo?
Jakiego typu to wysypka? Jakbyś ją opisała?
Na początku diety przy odczuwaniu dyskomfortu po produktach mlecznych należy również z diety wykluczyć laktozę, gdyż przy skróceniu kosmków występuje wtórna nietolerancja laktozy.
Gastroskopię kontrolną zaleca się wykonać 1-1,5 roku po przejściu na dietę.
Jak wyglądają badania typu morfologia, żelazo?
Jakiego typu to wysypka? Jakbyś ją opisała?
Na początku diety przy odczuwaniu dyskomfortu po produktach mlecznych należy również z diety wykluczyć laktozę, gdyż przy skróceniu kosmków występuje wtórna nietolerancja laktozy.
Gastroskopię kontrolną zaleca się wykonać 1-1,5 roku po przejściu na dietę.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
-
- Nowicjusz
Re: Badania
Diagnoza na podstawie gastroskopii
Morfologia była w porządku
Wysypka czerwone plamy, krosty,szorstka w dotyku
Morfologia była w porządku
Wysypka czerwone plamy, krosty,szorstka w dotyku