interpretacja wyników
Moderator: Moderatorzy
interpretacja wyników
właśnie odebrałam wyniki badań dziecka (6 lat) w kierunku celiakii
czy te wyniki świadcza juz o celiakii czy konieczna jest dalsza diagnostyka - jesli tak to jaka?
Przeciwciała p. transglutaminazie tkankowej w kl IgA >200 RU/ml
Przeciwciała p. transglutaminazie tkankowej w kl IgG 3,26 Ratio
Czekamy jeszce na wynik EmA w kl IgA
Dziecko ma czeste zmiany skórne podobne do AZS oraz niedobór żelaza pomimo podawania leków.
Wiem, że wyniki należy skonsultowac z lekarzem, ale wizytę mamy dopiero w połowie stycznia a ja już chiałąbym wiedzieć jak to wygląda a zupełnie jest to dla mnie nowy temat.
czy te wyniki świadcza juz o celiakii czy konieczna jest dalsza diagnostyka - jesli tak to jaka?
Przeciwciała p. transglutaminazie tkankowej w kl IgA >200 RU/ml
Przeciwciała p. transglutaminazie tkankowej w kl IgG 3,26 Ratio
Czekamy jeszce na wynik EmA w kl IgA
Dziecko ma czeste zmiany skórne podobne do AZS oraz niedobór żelaza pomimo podawania leków.
Wiem, że wyniki należy skonsultowac z lekarzem, ale wizytę mamy dopiero w połowie stycznia a ja już chiałąbym wiedzieć jak to wygląda a zupełnie jest to dla mnie nowy temat.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: interpretacja wyników
To praktycznie na pewno celiakia, ale wedlug postępowania medycznego musicie mieć jeszcze pozytywne EMA i obecność genu, aby stwierdzić celiakię.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
dziękuje za odpowiedź, chociaz to niezbyt dobra wiadomość
i pewnie będę stałym użytkownikiem tego forum
czy w diagnostyce u dzieci stosuje sie bipsje jelita czy badania genetyczne?

czy w diagnostyce u dzieci stosuje sie bipsje jelita czy badania genetyczne?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Biopsja to jest złoty standard diagnostyczny. Aktualnie istnieje możliwość odstąpienia od biopsji jelita u dzieci, ale przy spełnieniu kilku warunków: obecność przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA 10x powyżej górnej normy (skoro macie >200 to warunek spełniony), obecność przeciwciał EMA IgA, dodatnie badanie genetyczne i specyficzne objawy. Badanie genetyczne samo w sobie nie diagnozuje celiakii, a predyspozycję do niej. Są osoby, które mając geny nigdy nie zachorują.
Ale i tak droga diagnostyczna zależy od lekarza. Może stwierdzi, że te wyniki są wystarczające. Tutaj już trzeba czekać na wizytę :-).
Niezbyt dobra, ale warto popatrzeć na to jak na rozwiązanie dokuczliwych dolegliwości
.
Ale i tak droga diagnostyczna zależy od lekarza. Może stwierdzi, że te wyniki są wystarczające. Tutaj już trzeba czekać na wizytę :-).
Niezbyt dobra, ale warto popatrzeć na to jak na rozwiązanie dokuczliwych dolegliwości

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
serdecznie dziekuję za informacje
Tak staram sie znaleźć "pozytywne" strony tej informacji jak własnie znalezienie przyczyn dolegliwości skórnych i anemii a tym samym możliwośc poprawienia stanu zdrowia dziecka.
Pozdrawiam i dobrych Świat.
Tak staram sie znaleźć "pozytywne" strony tej informacji jak własnie znalezienie przyczyn dolegliwości skórnych i anemii a tym samym możliwośc poprawienia stanu zdrowia dziecka.
Pozdrawiam i dobrych Świat.
Witam ponownie - szukam dobrego (tzn sprawdzonego) gastroenterologa dla dziecka w Warszawie lub okolicach. Najchetniej prywatnie bo terminy w państwowych placówkach sa zbyt odległe...
Póki co mamy postawiona diagnozę przez alergologa - jedynie na podstawie powyższych wyników (na wizycie nie było jeszcze wyników EmA później okazało sie że wynik jest dodatni).
Chciałabym dokończyć diagnostykę choroby i znaleźć sensownego lekarza, który wskaże czy lepiej robic badania genetyczne czy biopsję.
Póki co mamy postawiona diagnozę przez alergologa - jedynie na podstawie powyższych wyników (na wizycie nie było jeszcze wyników EmA później okazało sie że wynik jest dodatni).
Chciałabym dokończyć diagnostykę choroby i znaleźć sensownego lekarza, który wskaże czy lepiej robic badania genetyczne czy biopsję.
Jeśli ktos przeglądalaby wątki to u nas finalnie zdiagnozowano celiakię.
Potwierdzona zarówno badaniami genetycznymi jak i gastroskopią.
Potwierdzona zarówno badaniami genetycznymi jak i gastroskopią.