SKŁADNIKI:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
pół szklanki mąki ryżowej
sól
ok. 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych
PRZEPIS:
1. Truskawki zmiksuj w blenderze na gładki sos. Jeśli wolisz, by sos był wyraźnie słodki, dodaj miód lub cukier (np. palmowy).
2. Do miski wrzuć twaróg i jajko. Wymieszaj. Dodaj mąkę, szczyptę soli i wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno być dość lepkie.
3. Odrywaj ciasto po kawałku i na oprószonej mąką dużej desce formuj z ciasta podłużne, dość cienkie „rulony”, które następnie lekko ugnieć na całej długości (np. płaską stroną noża) i pokrój na małe kawałki.
4. W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzucaj kluski i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
5. Ugotowane pierogi podaj z sosem truskawkowym.
ŹRÓDŁO:
http://www.facetikuchnia.com.pl/index.p ... glutenowe/
Ryżowe kluski leniwe
Moderator: Moderatorzy