KUPIEC - produkty bezglutenowe
Moderator: Moderatorzy
KUPIEC - produkty bezglutenowe
NA stronce Firmy Klikamy okienko produtky Bezglutenowe.
http://www.kupiec.pl/index.php?kupiec=produkty
Znajdziemy tam np płatki ryżowe , wafle ryżowe ... oraz wiele odmian ryżu.
http://www.kupiec.pl/index.php?kupiec=produkty
Znajdziemy tam np płatki ryżowe , wafle ryżowe ... oraz wiele odmian ryżu.
Dziś dostałam odpowiedź na moje zapytanie odnośnie produktów KUPIEC
Szanowna Pani,
W nawiązaniu do Pani zapytania dotyczącego produktów bezglutenowych informuję iż produkty takie jak kaszka kukurydziana, mąa kukurydziana, płatki ryżowe, ryże są pakowane na oddzielnych liniach.
Wafle ryżowe znajdujące się w naszej ofercie również nie zawierają glutenu i należą do produktów bezglutenowych.
Pozdrawiam,
Joanna Jacolik
Kierownik Laboratorium
tel. +48 063 241 37 19, tel. kom. +48 600 066 359
e-mail jjacolik@kupiec.pl
www.kupiec.pl
Szanowna Pani,
W nawiązaniu do Pani zapytania dotyczącego produktów bezglutenowych informuję iż produkty takie jak kaszka kukurydziana, mąa kukurydziana, płatki ryżowe, ryże są pakowane na oddzielnych liniach.
Wafle ryżowe znajdujące się w naszej ofercie również nie zawierają glutenu i należą do produktów bezglutenowych.
Pozdrawiam,
Joanna Jacolik
Kierownik Laboratorium
tel. +48 063 241 37 19, tel. kom. +48 600 066 359
e-mail jjacolik@kupiec.pl
www.kupiec.pl
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Niestety kasza i mąka kukurydziana firmy Kupiec są zanieczyszczone glutenem, przynajmniej partie, które zbadaliśmy. A skąd mamy pewność, że inne partie i produkty są czyste? Nie tylko pakowanie na oddzielnych liniach jest ważne, także mielenie w osobnym młynie i transport itd:
badania na zawartość glutenu
badania na zawartość glutenu
To jest koszmarnie niesprawiedliwe!!! Jak możemy jeść normalnie skoro jesteśmy oszukiwani na każdym kroku? Mam pytanie czy Kupiec został poinformowany o wynikach badań? Może podobnie jak Balviten przedstawił by inne na swoją obronę? Dlaczego jesteśmy tak oszukiwani przez producentów - tego zrozumieć nie potrafię. A może winę za zaistniałą sytuację ponosi niska znajomość tematu? Może ludzie odpowiadający na nasze pytania o produkty wolne od gluteny nie zdają sobie sprawy jak niewielka ilość tego białka może nam zaszkodzić?
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Czy chodzi o niedobór żelaza? Jeśli tak, to ponawiam to, co mówiłem nie raz i nie dwa: wątroby (osobliwie wieprzowa) są dużo lepszym źródłem żelaza (lepiej przyswajalnego i obfitszego) niż kasze. A przy okazji dużo mniej prawdopodobne, że będą zanieczyszczone glutenem. A jeśli, to tylko z zewnątrz, przez położenie na nieodpowiedzialnej powierzchni .
Oficjele firmy mogą mówić bardzo naukowo i sensownie. Jednak wyobrażam sobie, że na linii stoi pan ..., który o glutenie nie wie nic, a nawet gdyby wiedział, myślałby pewnie, że odrobinka nie zaszkodzi...
Oficjele firmy mogą mówić bardzo naukowo i sensownie. Jednak wyobrażam sobie, że na linii stoi pan ..., który o glutenie nie wie nic, a nawet gdyby wiedział, myślałby pewnie, że odrobinka nie zaszkodzi...
Ostatnio zmieniony czw 03 lut, 2011 20:33 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
Jak się przejrzy i przebierze, oraz wyrzuci ewentualne obce zboża, to przepłukać i jeść na zdrowiemalealekochane pisze:ponawiam pytanie, bo nie mogę się wyleczyć z anemii i chciałabym zaczac jesc jeszcze kasze gryczana,
co do niej, czy w takim razie wystarczy ją rozsypac i przejrzec wyjmując 'dodatki' i przepłukać czy to nie wystarczy by była dla nas bezpieczna? bo zakladam ze wszystkie moga byc zanieczyszczone
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
tak się zastanawiam nad tą wątrobą - bez wątpienia można z niej przyswoić najwięcej żelaza, ale czy przy okazji nie przyswaja się też całego zestawu toksyn, z którymi wątroba ma zadanie się rozprawiać (podobnie jak inne podroby - często niezalecane właśnie z tego powodu) - metale ciężkie i inne tym podobne przyjemności?titrant pisze:Czy chodzi o niedobór żelaza? Jeśli tak, to ponawiam to, co mówiłem nie raz i nie dwa: wątroby (osobliwie wieprzowa) są dużo lepszym źródłem żelaza (lepiej przyswajalnego i obfitszego) niż kasze. A przy okazji dużo mniej prawdopodobne, że będą zanieczyszczone glutenem.
kiedyś coś czytałam i słyszałam na ten temat, ale to było dawno i opinie były bardzo podzielone - i nie pamiętam, na czym wtedy stanęło. może dlatego, że nie uwielbiałam wtedy wątróbki, a i żelaza raczej nie potrzebowałam.
teraz sprawa osobiście mnie dotyczy - ale muszę przyznać, że ostatnio polubiłam wątróbkę - i NIEŹLE się po niej czuję (! a to rzadkość, bo po mało którym jedzeniu czuję się dobrze). może to organizm wykazał się mądrością w tym wypadku i zapragnął tego, co mu posłuży?
tylko te "dodatki" z wątroby trochę mnie martwią...
a chleb gryczany na zakwasie?malealekochane pisze:ponawiam pytanie, bo nie mogę się wyleczyć z anemii i chciałabym zaczac jesc jeszcze kasze gryczana,
jeśli masz możliwość pieczenia chleba, to moim zdaniem warto taki sobie upiec - ja go właśnie piekę po raz któryś z kolei i jestem niezmiennie zachwycona. bardzo przypomina mi chleb żytni na zakwasie, za którym wreszcie mogę przestać tęsknić.
i do niego możesz kupić certyfikowaną mąkę z Bezglutenu, czy jakąś inną z zaufanej firmy.
a chleb jest naprawdę super, nie ma porównania z zeschniętą kukurydzianą kupną watą.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Też o nich słyszałem, też się zastanawiałem. Nawet czytywałem czy słyszałem o konieczności ograniczania wątroby jak ryb. Ale je chwilowo, bez żadnych przesłanek, zbagatelizowałem. Na razie przeginam z wątrobą. Nie potrafię utrzymać równowagi niestety.Ola_la pisze:tylko te "dodatki" z wątroby trochę mnie martwią...
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]