Kruche ciasteczka z mąki gryczanej
Moderator: Moderatorzy
Kruche ciasteczka z mąki gryczanej
Składniki:
-200g mąki gryczanej
-100g mąki kukurydzianej
-200g masła (najlepiej miękkiego)
-torebka cukru wanilinowego
-100g cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i ugniatamy do momentu, aż powstanie jednolita kula. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną mąki gryczanej, aby ciasto nie przywierało. Całą masę wykładamy na przygotowaną blachę i rozwałkowujemy na całej jej powierzchni. Na koniec, posypujemy cukrem. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok. 20-25minut. Po wyjęciu, całość kroimy na prostokąty wielkości ok. 2,5cm i czekamy do ostygnięcia.
Smacznego.
-200g mąki gryczanej
-100g mąki kukurydzianej
-200g masła (najlepiej miękkiego)
-torebka cukru wanilinowego
-100g cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i ugniatamy do momentu, aż powstanie jednolita kula. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną mąki gryczanej, aby ciasto nie przywierało. Całą masę wykładamy na przygotowaną blachę i rozwałkowujemy na całej jej powierzchni. Na koniec, posypujemy cukrem. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok. 20-25minut. Po wyjęciu, całość kroimy na prostokąty wielkości ok. 2,5cm i czekamy do ostygnięcia.
Smacznego.
-
- Nowicjusz
- Posty: 2
- Rejestracja: pt 24 lut, 2012 13:00
- Lokalizacja: Galicja
Ja używam tylko takiejBarbara M pisze:Mam jeszcze pytanie czy można użyć mąki gryczanej z wcześniej zmielonej z kaszy gryczanej?
Natomiast trzeba pamiętać, że jeśli kaszę zmiele się nie dość drobno (mój młynek tak miele), to wypieki będą "cięższe". Kupne mąki są zawsze drobniejsze niż te, które uzyskuję ze swojego młynka.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Hej
Ja mam trochę inny przepis
30dkg mąki gryczanej, 5 dkg mąki ryżowej, 5 dkg mąki kukurydzianej, 5 dkg mąki sojowej, 10 dkg mielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku bg do pieczenia, 25 dkg masła, 4 żółtka, 15 dkg cukru brązowego trzcinowego, (można dodać trochę otrąb gryczanych, amatamtusa ekspandowanego, sezamu po dodaniu tych dodatków trzeba dołożyć łyżkę śmietany lub zmniejszyć ilość mąki gryczanej o ok 5 dkg) Wyrobić, rozwałkować i kroić na kwadraty- do piekarnika 180 st na 15 - 20 min. Ciastka są pyszne, u mnie wszyscy je chętnie je jedzą zwłaszcza bezglutki. Polecam
Ja mam trochę inny przepis
30dkg mąki gryczanej, 5 dkg mąki ryżowej, 5 dkg mąki kukurydzianej, 5 dkg mąki sojowej, 10 dkg mielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku bg do pieczenia, 25 dkg masła, 4 żółtka, 15 dkg cukru brązowego trzcinowego, (można dodać trochę otrąb gryczanych, amatamtusa ekspandowanego, sezamu po dodaniu tych dodatków trzeba dołożyć łyżkę śmietany lub zmniejszyć ilość mąki gryczanej o ok 5 dkg) Wyrobić, rozwałkować i kroić na kwadraty- do piekarnika 180 st na 15 - 20 min. Ciastka są pyszne, u mnie wszyscy je chętnie je jedzą zwłaszcza bezglutki. Polecam