Przepis z opakowania płatków Melvit, zmieniony na własne potrzeby
* Dla osób na diecie bezglutenowej powinny być inne płatki np. kukurydziane, jaglane, otręby gryczane.
Trufle kakaowe
składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych ( w oryginale 3 szkl ale mi się wydawało, że 2 w zupełności wystarczą)
- pół szklanki ksylitolu ( w oryginale 1 szklanka cukru)
- 3 łyżki kakao ( w oryginale 4 łyżki ale wydawało mi się za dużo)
- 13 dag masła ( w oryginale margaryny)
- 8 łyżek wody ( w oryginale mleka)
- ( w oryginale 1 esencja rumowa) ja pominęłam ten składnik
- wiórki kokosowe do posypania lub cukier puder lub zmielony ksylitol
Margarynę, cukier i mleko rozpuścić w garnku i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać kakao. Wsypać płatki i gotować ok. 3-5 minut na małym ogniu, by całość się nie przypaliła, stale mieszać! Ja byłam zmuszona dolać odrobinkę wody bo zrobiła mi się zwarta kula. Pod koniec gotowania dodać aromat rumowy i dokładnie wymieszać. Z lekko przestudzonej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych lub obsypać pudrem.
Najsmaczniejsze przechowywane w lodówce.
Smacznego .
Trufle kakowe
Moderator: Moderatorzy
Trufle kakowe
Ostatnio zmieniony sob 14 lut, 2015 17:12 przez violla, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Trufle kakowe
Ciekawy przepis, a z innymi płatkami smakuje równie dobrze? fajnie jakbyś fotki wstawiła:)
Re: Trufle kakowe
Może sfotografuję, gdy następnym razem je zrobię .
Ja robiłam tylko z owsianych, ale otręby gryczane mają podobną konsystencje co błyskawiczne owsiane wiec powinno się udać. Chyba, ze są błyskawiczne płatki gryczane.... tego nie wiem. Muszą być błyskawiczne bo nie wymagają długiego gotowania, a inne (górskie, tradycyjne) pewnie byłyby za twarde.
Ja robiłam tylko z owsianych, ale otręby gryczane mają podobną konsystencje co błyskawiczne owsiane wiec powinno się udać. Chyba, ze są błyskawiczne płatki gryczane.... tego nie wiem. Muszą być błyskawiczne bo nie wymagają długiego gotowania, a inne (górskie, tradycyjne) pewnie byłyby za twarde.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Trufle kakowe
Ja mam płatki gryczane Incoli, wydaje mi się, że są błyskawiczne, ale głowy sobie nie dam uciąć
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Trufle kakowe
Są są, też je posiadam
Re: Trufle kakowe
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Trufle kakowe
Mam nowy sposób, na szybkie zrobienie trufli... raczej ciastek truflowych (wersja dla leniuchów ). Przepis dokładnie ten sam, ale zamiast lepić kulki, co jest jednak czasochłonne, robimy tak: do blachy keksówki obłożonej papierem do pieczenia, wsypujemy tę masę jeszcze ciepłą. Ugniatamy, dociskamy do dna i rogów, wyrównujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa nie będzie już gorąca wstawiamy do lodówki, by stwardniała. Potem wyjmujemy z blachy, kroimy na kawałeczki (prostokąciki lub kwadraty-jak kto woli), obsypujemy pudrem i gotowe.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.