Od jakiegoś czasu chodziły za mną eklerki. Takie z masą budyniową.. Myślałam, że bezglutenowe, takie domowe nie wyjdą. Aż tu nagle trafiłam na przepis, który zapewniał, że eklerki wyjdą idealne. Autorka przepisu nie myliła się - wyszły wyśmienite. A do tego masa budyniowa jak w karpatce
Chciała zrobić zdjęcie ale zostały skonsumowane zanim o tym pomyślałam
Składniki na ciasto:
-250 ml. wody
-125 g.masła
-3 jajka(L)
-1 szkl.mąki bezglutenowej (dałam mix it)
W rondelku zagotuj wodę z masłem.Wyłącz palnik.Wsyp mąkę i szybko mieszaj.Odstaw do ostudzenia.Masę zmiksuj z jajkami blenderem, unikniesz grudek.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj,formuj 10 cm paski. Zachowaj odstępy.Piecz w 200 st.C przez 30 min.,możesz na chwilkę włączyc termoobieg.Wtedy ładnie się zarumienią.Wyłóż na talerz.
Mi wyszło 16 eklerków.
Krem:
-300 ml mleka
- budyń śmietankowy z cukrem
- 1 łyżeczka cukru
-1/2 kostki masła
Budyń ugotować z mniejszą ilością mleka z dodatkową ilością cukru. Ostudzić budyń. Masło pokroić na małe kawałki. Miksować, dodawać po łyżce budyniu. Masę nakładać do przeciętych wzdłuż eklerek.
Wierzch eklerek można posmarować roztopioną gorzką czekoladą lub posypać cukrem pudrem
Przepis pochodzi ze strony:http://bezglutenowawera.blogspot.com/20 ... -wery.html
-
Eklerki/Ptysie
Moderator: Moderatorzy