Czego szukac w skladzie błądząc po sklepach?

Jak sama nazwa wskazuje...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lars
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 56
Rejestracja: pt 21 kwie, 2006 14:39
Lokalizacja: Piotrków

Czego szukac w skladzie błądząc po sklepach?

Post autor: Lars »

Z tego co czytalem na forum problem jest dosc czesto poruszany ale nie ma go w jakiejs jednej skladnej (przynajmniej dla mnie) calosci. A jest to nastepujaca kwestia: czego nalezy wypatrywac w skladzie produktu,zeby stwierdzic,ze mozemy (lub nie mozemy) go sporzyc? Pieknie by bylo jakby wszedzie byl napis, zawiera lub nie zawiera gluten :-) Oprocz skrobi, mąki, na ktore patrze jest pelno zageszczaczy, E i innych takich? Jak osoba poczatkujaca, jak ja moze sie w tym polapac? Z gory dziekuje.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Tak na szybko:
Unikać produktów mających w składzie:
- skrobię lub skrobię modyfikowaną (jeśli nie podano, z czego zrobiona, np. skrobia kukurydziana);
- syrop skrobiowy (j/w);
- syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy (j/w);
W razie jakichś wątpliwości - pisz/mailuj lub dzwoń do producenta. Im więcej osób będzie ich nękać pytaniami o glutenowość/bezglutenowość ich wyrobów, tym szybciej zrozumieją jakie to dla konsumenta (czyli dla nas) ważne). Sporo informacji znajdziesz też na Forum w dziale Produkty i Informacje od producenta.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

I jeszcze E-621 glutaminian sodu, też bywa produkowany na bazie różności, więc gdy nie napisano, z czego-patrz Kabran, i zdaje mi się, że w ogóle te zaczynające się na 600 mogą być podejrzane
ODPOWIEDZ